Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ötvenszázalékos energiaár-emelés Kaliforniában

2001.05.16. 13:09
Kalifornia állam Közműbizottsága (Public Utilities Commission) az energia-krízis megoldására ötmilliárd dolláros energiaár-emelési csomagot fogadott el, így egyes fogyasztók júniustól akár 50 százalékkal magasabb számlára is számíthatnak. Ugyanezen a napon az energiaszolgáltatók szövetsége közölte: nyáron hetente átlagosan 16 órányi áramkimaradás várható.
Az áremelési terv disztingvál: a legnagyobb fogyasztók számíthatnak a legnagyobb emelésre, míg a bizottság szerint a lakosság hatvan százalékát nem érinti a változás - közölte a CNN. A mezőgazdaság 18, az ipar 50 százalékos ugrás elé néz. A legmagasabb kategóriába esnek azok az egyéni fogyasztók is, akik hivatalosan nem kaliforniai lakosok.

A bizottság a szövetségi intézményeket sem kímélte: júniustól ezek is a legmagasabb tarifával számolhatnak. A lépés valószínűleg visszavágás: Kalifornia már régóta támadja a szövetségi illetékeseket, amiért azok képtelenek voltak az állam segítségére sietni a januári szükségállapot idején.

Bush szerint növelni kell az energiatermelést

Januárban Gray Davis kormányzó szükségállapotot hirdetett, miután a pénzügyi gondokkal küszködő energetikai cégek sorozatos áramkimaradást okoztak. Az energiakrízis egy 1996-os határozat miatt alakult ki: az akkor elfogadott törvény a kaliforniai áramszolgáltatónak eladott nagybani áram árát a szabadpiaci viszonyokra bízta, ám a lakosságnak eladott áramra már felső értékhatárt szabott meg. A két legnagyobb áramszolgáltató, a Southern California Edison és a Pacific Gas and Electric így 1996 óta hatalmas adósságokat halmozott fel.

Bush elnököt már akkor hevesen kritizálták a zöldek, amikor azt tanácsolta az államnak, enyhítsen környezetvédelmi előírásain, melyek megtiltják, hogy erőműveik százszázalékos hatékonysággal termeljenek. (Az Egyesült Államok azóta gyakorlatilag felmondta az üvegházgázok kibocsátását szabályozó kiotói egyezményt.)

Iparvédelem vs takarékosság?

A bizottság távolról sem volt egységes a döntés meghozásakor: az emelésről 3-2 arányban szavaztak. A republikánus tagok szerint a döntést felül kell vizsgálni, mert a leginkább a szövetségi, és ipari fogyasztókat érintő emelés miatt akár be is zárhatják a kaliforniai katonai bázisokat, és rengeteg vállalkozás költözhet el az államból. A terv támogatói szerint viszont csak az emelés lehet a megoldás, mert a szolgáltatók adósságával kezdeni kell valamit, és a fogyasztókat is takarékosságra kell szoktatni.