Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Leállt a Canada 3000 légitársaság

2001.11.09. 18:04
Előzetes figyelmeztetés nélkül leállította összes járatát pénteken az olcsó repülőjegyeket kínáló Canada 3000, a második legnagyobb kanadai légitársaság, amely még előző nap is derűlátó értékelést adott saját átszervezésének esélyeiről.
A leállásról szóló bejelentés alig néhány órával azután hangzott el, hogy a Canada 3000 csődvédelmet kapott hitelezőivel szemben. Pénteken utasok ezrei rekedtek kanadai és külföldi repülőtereken. Az olcsó repülőutak piacának másik nagy kanadai szereplője, a WestJet azonnal közölte, hogy nem fogadja el a jelek szerint tönkrement vetélytárs járataira szóló jegyeket. Az Air Canada, a legnagyobb kanadai légitársaság egyelőre nem jelezte, hogy felveszi-e a Canada 3000 cserbenhagyott utasait.

Ünnep előtt állt le a társaság

A floridai és karibi üdülőhelyekre, valamint Kanadán belüli és európai célállomásokra olcsó jegyeket kínáló, 1988-ban alapított kanadai cég leállása meglehetősen rossz időpontban érte az utazóközönséget: az országban háromnapos hosszú hétvége kezdődik, s ezrek utaztak volna rövid üdülésekre a vállalat gépein.

Indoklás nincs

A cég egyetlen rövid, indoklás nélküli nyilatkozatban közölte, hogy pénteki hatállyal beszünteti járatai üzemeltetését, és arra kéri az utasokat, hogy próbálják más módon elérni úticéljukat. A torontói Pearson nemzetközi repülőtéren rekedt utasok azonban pénteken arról számoltak be, hogy a Canada 3000 semmiféle további felvilágosítással nem szolgál, s a rivális légitársaságok ezer dollárért kínálnak új jegyeket, kihasználva a jegytulajdonosok szorult helyzetét.

Az első amerikai

A Canada 3000 a nagyobb észak-amerikai légitársaságok közül elsőként húzta le a redőnyt a szeptember 11-ei terrortámadások óta. Részvényeit mindazonáltal már szerdán felfüggesztették Torontóban. A cég papírja a merényletek után kevesebb mint a felére esett a korábbi értéknek, s kedden 3,11 kanadai dolláron zárt.