Orsolya
9 °C
21 °C

Murdoch biztonsági főnöke a tévés kódtörés hátterében?

2002.03.14. 12:49
A Guardian értesülései szerint Rupert Murdoch egyik cégének biztonsági főnöke irányította azt az akciót, amely során feltörték a Canal+ fizetős tévészolgáltatásának biztonsági kódjait.
A Canal+ hétfőn perelte be az NDS-t egy kaliforniai bíróságon. A Vivendi Universalhoz tartozó cég azt állította, hogy az NDS feltörte a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges intelligens kártyák kódjait, ezeket egy honlapon közzétette, és ezzel egymilliárd dolláros kárt okozott.

Az oldal üzemeltetője eltűnt

A brit lap által megszerzett dokumentumokból és e-mailekből az derül ki, hogy Ray Adams, a News Corporationhoz tartozó NDS biztonsági főnöke kapcsolatban állt Lee Giblinggel, az érintett szájt (az azóta megszűnt thoic.com) üzemeltetőjével, aki a botrány kitörése után eltűnt. Adams állítólag több ezer fontot fizetett Giblingnek a kódok közléséért.

Az NDS cáfol

Az NDS közölte, hogy valóban kapcsolatban állt az oldallal, de az együttműködés célja éppen a kódtörők és a hamisítók lefülelése volt. A brit parlament kereskedelmi bizottsága vizsgálatot kezdeményez az ügyben, mivel a brit ITV is a Canal+ rendszerét használja, és a leközölt kódok segítségével hamisított kártyák a cég szerint százmillió fontos kárt okoztak.