Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Murdoch biztonsági főnöke a tévés kódtörés hátterében?

2002.03.14. 12:49
A Guardian értesülései szerint Rupert Murdoch egyik cégének biztonsági főnöke irányította azt az akciót, amely során feltörték a Canal+ fizetős tévészolgáltatásának biztonsági kódjait.
A Canal+ hétfőn perelte be az NDS-t egy kaliforniai bíróságon. A Vivendi Universalhoz tartozó cég azt állította, hogy az NDS feltörte a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges intelligens kártyák kódjait, ezeket egy honlapon közzétette, és ezzel egymilliárd dolláros kárt okozott.

Az oldal üzemeltetője eltűnt

A brit lap által megszerzett dokumentumokból és e-mailekből az derül ki, hogy Ray Adams, a News Corporationhoz tartozó NDS biztonsági főnöke kapcsolatban állt Lee Giblinggel, az érintett szájt (az azóta megszűnt thoic.com) üzemeltetőjével, aki a botrány kitörése után eltűnt. Adams állítólag több ezer fontot fizetett Giblingnek a kódok közléséért.

Az NDS cáfol

Az NDS közölte, hogy valóban kapcsolatban állt az oldallal, de az együttműködés célja éppen a kódtörők és a hamisítók lefülelése volt. A brit parlament kereskedelmi bizottsága vizsgálatot kezdeményez az ügyben, mivel a brit ITV is a Canal+ rendszerét használja, és a leközölt kódok segítségével hamisított kártyák a cég szerint százmillió fontos kárt okoztak.