Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A gazdagabbakat több pénzzel támogatja az EU

2002.08.08. 14:02
Joachim dán herceg tavaly több mint 200 ezer eurós uniós mezőgazdasági támogatásban részesült. A királyi dinasztia tagjának esete nem egyedüli: számos nagy földbirtokkal rendelkező prominens dán személyiség és ismert üzletember is jelentős összegű mezőgazdasági támogatást kap az EU-tól.
Ez is mutatja, hogy az Unió közös mezőgazdasági politikája (CAP) jelenleg a legnagyobb földbirtokosokat támogatja a legjobban. A CAP tervezett reformjának egyik eleme azonban a "minél több föld, annál több pénz" elv megváltoztatását célozza.

Támogatott Lego-gyáros

Joachim dán herceg tavaly 211.145 euró (közel 53 millió forint) mezőgazdasági támogatást kapott a dél-jütlandi birtoka után. Nem ő az egyedüli jómódú prominens személyiség Dániában, akit ilyen bőkezűen támogat az EU költségvetése. A világhírű dán játékgyártó cég, a Lego tulajdonosa, Kjeld Kirk Kristiansen 133.140 eurót (33 millió forint), az egyik leggazdagabb dán üzletember, Maersk Mc-Kinney Moller pedig 34.179 eurót (8,5 millió forint) kapott tavaly földbirtoka után - írja az Ekstra Bladet című dán napilap.

Készül a reform

A vagyonos birtokosok által kapott összegek mértékét az magyarázza, hogy az EU mezőgazdasági politikájának jelenlegi rendszere a földbirtok nagysága után adja a támogatásokat, így a legnagyobb földtulajdonosok kapják a legtöbb pénzt. Az Európai Bizottság a mezőgazdasági politika reformjára vonatkozó javaslata részeként azonban meg kívánja változtatni a "minél több föld, annál több pénz" elven működő rendszert.

A Franz Fischler mezőgazdasági biztos által júliusban bemutatott reformtervezet az évi 5 ezer és 300 ezer euró támogatásban részesülő farmerek juttatásait 2004-től kezdve hat éven át évi 3 százalékkal csökkentené. A kisebb birtokkal rendelkezőket nem érintené a közvetlen kifizetések csökkentése.

A tervezet egyben 300 ezer euróban maximálná a gazdaságoknak nyújtott támogatásokat. A kifizetések csökkentéséből keletkező megtakarításokat a reform elvei szerint vidékfejlesztésre fordítanák.

Az EU-költségvetés fele a mezőgazdaságra megy el

Mint ismeretes, a közvetlen támogatások csökkentésén kívül több más elemet is tartalmazó, a CAP reformjára irányuló brüsszeli reformjavaslat azt célozza, hogy az évente 40 milliárd eurót - a teljes uniós költségvetés közel felét - felélő közös mezőgazdasági politika egy kevésbé költséges rendszerré alakuljon át, ami a bővítés finanszírozhatósága szempontjából is kiemelten fontos az EU számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!