Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Visszavonuló hipermarket

2005.04.13. 08:18
A Lidl megjelenése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az egyre élesebb versenyben kivonulását fontolgatja a cseh és a szlovák piacról az egyébként Európa három legnagyobb üzletlánca közé tartozó Carrefour. A cég, melynek korábban magyarországi piacralépését is tervezték most azokra az országokra koncentrál, ahol a top-3 áruházlánc közé tartozik.
Cseh és szlovák lapértesülés szerint Európa három legnagyobb üzletláncának egyike, a francia Carrefour az fontolgatja, hogy kivonul a cseh és a szlovák piacról. Ha ez valóra válna, akkor Csehországban tizenegy, Szlovákiában pedig négy hipermarketjétől válna meg a tavaly egyébként veszteséges társaság, amely a hírek szerint lengyelországi és törökországi pozícióit is feladná.

A cég - mint Jose-Luis Duran, a Carrefour franciaországi főnöke a Le Journal Des Finances gazdasági hetilapnak nyilatkozta - azokra az országokra akar összpontosítani, ahol egyike a három legnagyobb üzletláncnak. E stratégia keretében például 2004-ben Spanyolországban, Japánban és Mexikóban váltak meg hipermarketjeiktől. Csehországban a tavalyi 11 milliárd cseh korona (1 dollár=23,13 korona) árbevétel a nyolcadik helyhez volt elegendő, Szlovákiában pedig 6 milliárd szlovák koronával (1 dollár=29,78 korona) a hatodik helyen voltak.

Elmaradtak a küzdelemben

Carrefour
A verseny a Mladá Fronta Dnes szerint akkor éleződött ki a térségben, amikor 2003-ban Csehországban, majd 2004-ben Szlovákiában és Magyarországon megjelent a német Lidl üzletlánc. A Carrefour egyébként némileg elhanyagolta Szlovákiát, hiszen utoljára 2001-ben avatott fel új hipermarketet, amivel elmaradt riválisainak növekedési ütemétől. Ráadásul logisztikai központot sem épített az országban, míg a Billa, a Kaufland és a Lidl már rendelkezik ilyennel. A brit Tesco ugyanakkor nemrég jelentette be, hogy eddigi legnagyobb szlovákiai beruházásuk keretében egyszerre két óriási raktárépületet építenek, együttesen 46 ezer négyzetméteren a nyugat-szlovákiai Beckov mellett. A nagyberuházás eredményeként innen láthatják el a Tesco 25 szlovákiai hipermarketjét és öt áruházát, de nem kizárt, hogy cseh és magyar boltjaikba is időnként innen szállíthatnának. A számítógépek vezérelte, világszínvonalat képviselő raktárakban együttesen mintegy 450 fő kap munkát. A Tesco Szlovákiában megközelítőleg hétezer főt alkalmaz, ez a létszám az idén további ezerrel bővülhet. Szakértők szerint a Tesco az év végéig további öt hipermarketet nyithat meg, ezzel megőrizheti vezető helyét Szlovákia kiskereskedelmi üzletláncainak listáján.