Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem véletlenül voltak drágák a cédék

2002.10.01. 12:10
A világ öt legnagyobb lemezkiadója és három kereskedelmi cég összesen 143,1 millió dollárt fizet, miután peren kívül megegyezett az ellene árkartell létrehozása miatt keresetet benyújtó amerikai államokkal.
A Universal Music Group, a Sony Music, a BMG Music Group, a Warner Music Group és az EMI Group Plc kiadó, illetve a Musicland Stores Corp., a Trans World Entertainment Corp. és a Tower Records kereskedelmi cég ellen két éve nyújtott be keresetet New York és Florida. A felperesek azt állították, hogy a vállalatok mesterségesen tartották magasan a cd-árakat, mivel megegyeztek, hogy ha a forgalmazók magasabb árat szabnak, akkor a kiadók beszállnak a reklámköltségekbe. A megállapodás 1995-től egészen 2000-ig érvényben volt. A keresethez később további harminckilenc állam csatlakozott - közölte a Reuters.

Csak a kis lemezboltok védelmében tették

A cégek korábban már elismerték, hogy létezik ilyen egyezség, de arra hivatkoztak, hogy ezzel csak a kis lemezboltok érdekeit akarják védeni. A kiadók szerint ugyanis a nagy áruházláncok tönkreteszik a kis boltokat, amikor a vásárlók becsalogatása érdekében egyes cikkeket - gyakran CD-ket - beszerzési ár alatt árusítanak, ezért volt tehát szükség az árakról szóló megállapodásra.

Már felbomlott a szövetség

A szövetségi versenyhivatal felszólítására a cégek 2000-ben felfüggesztették együttműködésüket, ugyanakkor nem ismerték el, hogy törvényt sértettek volna, és nem is kellett büntetést fizetniük.

Kárpótlás és adományok

A mostani peren kívüli egyezség eredményeképpen a vállalatok 67,4 millió dollárt fizetnek az államoknak a fogyasztók kártérítésére, és 75,7 millió értékben adományoznak lemezeket különböző közintézményeknek és nonprofit szervezeteknek. Az államok később döntik el, hogy a vásárlókat hogyan kárpótolják a befolyó összegből. A cégek a mostani egyezségben sem ismerik el, hogy bármilyen törvénytelenséget vagy szabálytalanságot követtek volna el.