Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Toyota visszahívja üzemanyagcellás autóit

2003.05.20. 12:57
A japán gyártó üzemanyag-szivárgás miatt kénytelen visszahívni mind a hat autóját. A hiba miatt a következő hat kocsi átadása is elmarad.
Japán legnagyobb autógyártója összesen hat, több mint egymillió dollárba kerülő üzemanyagcellás autót készített el, ebből négyet a japán kormány, kettőt kaliforniai egyetemek bérelnek, közölte a YahooNews. A gyár szerint az üzemanyag-szivárgást a japán környezetvédelmi minisztérium kocsijánál észlelték, a nagynyomású hidrogéntank újratöltésekor. A tartályt nem a Toyota, hanem egy külföldi partnere gyártja, de az autógyár nem közölte a cég nevét.

A Hondák nem romlottak el

A Honda, amely a Toyotával egy időben hozta forgalomba üzemanyagcellás autóit, közölte, hogy saját járműveinél nem tapasztalt hasonlót. A Toyota ugyanakkor bejelentette, hogy a visszahívás mellett a következő hat autó átadását is elhalasztják, hogy az érintett alkatrészt megvizsgálják. Ezeket két önkormányzat és négy magáncég kapta volna május 29-én.

Nem tudni, meddig tart

A Toyota a visszahívott autókat átvizsgálja, a hibát kijavítja, de hogy mikorra készül el ezzel a munkával, azt a gyár nem közölte. "Először találkozunk ilyen hibával, így a vizsgálat elhúzódhat" - közölte a cég szóvivője. A gyár eredeti tervei szerint év végéig húsz üzemanyagcellás autót adott volna át.