Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tőzsdepánik egyetlen cent miatt

2006.01.18. 13:04
A japán részvények túlértékeltek, az IT-szektorral kapcsolatos befektetői várakozások eltúlzottak voltak – a szakértők szerint ez a két összetevő vezethetett a tokiói tőzsde szerdai zuhanásához. A japán részvénypiaci kereskedésben a papírok néhány nap alatt 300 milliárd dollárt veszítettek az értékükből. Ma még nem tudni, néhány napos korrekcióról van szó, vagy tőzsdei trendváltás kezdődött, de az elemzők az utóbbira is látnak esélyt.
Magyar idő szerint szerda reggelre 465 pontos zuhanás után az előző napi záróárhoz képest 2,94 százalékot gyengült a tokiói tőzsde részvényindexe, a Nikkei225. A záróár még kedvezőnek is mondható - hívta fel a figyelmet Miró József, az Erste Bank elemzője, mivel a napközbeni minimum ennél 300 ponttal rosszabb volt, ami 4,84 százalékos mínuszt jelentett.

Amerikából indult

A japán tőzsdén jegyzett értékpapírok néhány nap alatt 300 milliárd dollárt veszítettek az értékükből - ez több, mint hazánk elmúlt három éves GDP-je -, és a szerdai Nikkei-zárás után az európai részvénypiacokon is negatív tartományban kezdődött a kereskedés. A válság kirobbantója azonban nem a távol-keleti, hanem az amerikai piacokon keresendő.

Kedden tette ugyanis közzé számos amerikai nagyvállalat a gyorsjelentését, amelyek többsége a - szakértők szerint túlzottnak minősíthető - befektetői várakozásoktól elmaradt. Igaz, az eltérés nem volt jelentős, a kereskedők meglepő pánikkal reagáltak a mutatókra.

A vártnál némileg alacsonyabb árbevétel-előrejelzést közlő Yahoo részvényenkénti profitja például 17,2 cent helyett 16 cent lett, ám a cég már a New York-i tőzsdezárás utáni kereskedésben is 12 százalékkal csökkent. Elemzők szerint a piacot az keserítette el, hogy az eredmények nagy részben egyszeri hatásokkal voltak magyarázhatóak, ami a kedvezőtlen kilátásokat jelent - írja a napi.hu. Az Intel 43,7 cent helyett 41 centes profitot produkált, amire a kereskedők 9,5 százalékos gyengülést eredményező eladási hullámmal reagáltak.

A szakértők szerint az egész iparág megérezheti a gyenge Yahoo-számokat, bár a Google-részvényesek akár arra is következtethetnek a vetélytárs gyengélkedéséből, hogy a Google tudott újabb piacokat szerezni. Igaz, a kereskedők másképpen reagáltak: a keresőóriás papírjai szerdán 2,5 százalékot vesztettek az értékükből.

Túlértékelt volt a japán piac

Ezt a csökkenési hullámot kapták el a japán kereskedők is - a tokiói tőzsde nagyjából akkor nyit, amikor az amerikai piacok zárnak-, ám a teljes képhez hozzátartozik az is: a távol-keleti ország részvénypiaca az elmúlt hónapokban igencsak túlértékeltté vált.

A Nikkei indexe a tavaly augusztusi mélypont óta a mostani csökkenési hullámot megelőző csúcsig - tehát kevesebb, mint fél év alatt - 41,3 százalékkal erősödött, és még a mostani esések után is 31,5 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál a tőzsdeindex - mondta Miró József.

A japán tőzsde zárásával nagyjából egy időben nyitó európai piacok mindegyike veszteséggel nyitotta a napot. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 22 152,07 ponton nyitott szerdán, 0,71 százalékkal a keddi záróár alatt. A BUX napközben 21 900 pont alá is süllyedt, a vezető részvények közül csak a Mol árfolyama nem csökkent, az OTP viszont több mint 3 százalékot gyengült.

A portfolio.hu összeállítása szerint egész Európában eladási hangulat uralkodik a tőzsdéken. Délben a frankfurti DAX 1,5, a párizsi CAC40 1,2, míg a londoni FTSE 1,1 százalékkal volt gyengébb a keddi záróértéknél. A szektorok közül a tengerentúlról érkezett híreknek megfelelően a technológia az abszolút vesztes.

A DAX-on 2 százalék feletti esést produkált az SAP és az Infineon, míg az Allianz 2,5 százalékot zuhant. A legnagyobb DAX-nyertes a Linde, melynek részvényei csak 0,5 százalékot vesztettek értékükből - írja a portfolio.hu.

Miró József szerint egyelőre kérdéses, hogy a mostani csökkenés egy rövidebb, néhány napos korrekció része, vagy egy hosszabb távú, akár trendváltást is eredményező korrekciós periódus kezdete. Bár inkább arra lát esélyt, hogy hamarosan folytatódik a tőzsdei erősödés, lát esélyt arra, hogy előbb-utóbb megjelennek a részvények árában azok a makrogazdsági kockázatok, amelyeknek már meg kellett volna jelenniük.

Politikai és gazdasági bizonytalanságok

A GKI Gazdaságkutató Rt. világgazdasági szakértője, Losoncz Miklós sem tudja még, hogy egy tartós trend kezdetét vagy csak egy korrekciót jeleznek-e a tőzsdei mutatók. A szakértő szerint a tőzsdén a "bika" - vagyis a tartós erősödési pálya - "nehezen adja meg magát", és figyelmeztetett arra is: az elmúlt napokban nemcsak a vállalati jelentések, hanem az iráni helyzettel kapcsolatos politikai aggodalmak is befolyásolták a részvényárak alakulását.

A most kialakult helyzetnek több makrogazdasági összetevője is volt, mondta Losoncz. Szerinte a japán gazdaság továbbra is bizakodásra ad okot, ugyanakkor az amerikai mutatók komoly kockázatokra figyelmeztetnek. Szerinte nemcsak a folyó fizetési mérleg hiánya, hanem az ingatlanpiaci buborék esetleges kidurranása és az amerikai kamatpolitikával kapcsolatos várakozások is kockázatokat jelenthetnek.

Biztosat nemcsak ma vagy egy-két nap múlva, de talán még a jövő héten sem lehet mondani - fogalmazott a GKI szakértője. "A piac nem küld egyértelmű jeleket, ha küldene, sokan zsírosra keresnék magukat" - indokolta, miért nem lehet biztosan prognosztizálni a következő hetek fejleményeit.