Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem halnak éhen a brit vállalatvezetők

2002.07.23. 09:51
Sok más országhoz hasonlóan Nagy-Britanniában sincs szoros kapcsolat a vállalatok teljesítménye és vezetőik javadalmazása között: tavaly a tíz legjobban fizetett vezérigazgató együttesen 81 millió fontot - azaz 31 milliárd forintot - kapott, keresetük alig változott az előző évhez képest.
Nagy-Britannia tíz legjobban fizetett vezérigazgatója a múlt üzleti évben - amely a vállalatok egy részénél tavaly decemberrel, másoknál idén márciussal zárult - együttesen 81 millió fontot keresett fizetés, bónuszok, részvények és opciók formájában - derül ki a Bloomberg összeállításából.

A sort Jean-Pierre Garnier, a GlaxoSmithKline Plc gyógyszergyár vezérigazgatója vezeti 20,27 millió fonttal, a második a Vodafone Group Plc mobilszolgáltatót irányító Chris Gent 12,32 millióval.

Rosszabbul teljesítő cégek, magasabb fizetések

A vezérigazgatói javadalmazások nem változtak számottevően 2000-hez képest, jóllehet a vállalatok zöme tavaly rosszabbul teljesített. A londoni tőzsde FTSE- 100-as indexe 2001 eleje óta harmadával csökkent, a listán szereplő száz társaság értéke együttesen 514 milliárd fonttal zsugorodott. A vezérigazgatói csúcskereseteket fizető tíz vállalat közül nyolc vesztett piaci értékéből, ám ez a javadalmazást nem nagyon befolyásolta. Graham Wallace, a Cable & Wireless Plc vezére például 3,84 millió fonttal lett gazdagabb a márciusig tartó üzleti évben, miközben a távközlési társaság részvényárfolyama 63 százalékot zuhant.

Kiderült az is, hogy a javadalmazás nem függ a mérettől. A British Petroleum Plc Európa legnagyobb tőzsdei értékű vállalata 105 milliárd fontos kapitalizációjával, ám John Browne vezérigazgató számára a 7,87 millió fontos tavalyi kereset csak a negyedik helyhez lett elég a listán, a harmadikra ugyanis Bart Becht került 11,18 millió fonttal, aki a mindössze 6,7 milliárd font piaci értékű, háztartási vegyiárukat gyártó Reckitt Benckiser Plc-t irányítja.

A brit iparszövetség szóvivője a magas keresetek kapcsán elmondta, hogy a brit társaságok globális környezetben versenyeznek, és ha jó vezetőket akarnak, sok pénzt kell ajánlaniuk. Az egyesült államokbeli vezérigazgatókhoz képest a britek közel két és félszer rosszabbul keresnek.

21 milliárd forintos éves fizetés

Az USA 350 legnagyobb vállalatának vezérei a Mercer Human Resource Consulting számítása szerint tavaly átlagosan 7 millió dollárt kaptak - Jeffrey Immelt, a General Electric Co. első embere 85 millió dollárt (21 milliárd forintot) vitt haza -, míg az FTSE-100 társaságnál 1,7 millió font (1 font=1,5726 dollár) volt az átlag. Brit befektetői érdekvédő csoportok ezzel együtt sokallják az összegeket, főleg azt kifogásolva, hogy a vezérigazgatók elé túl könnyen teljesíthető pénzügyi célokat tűznek ki, s hogy árfolyamromlás esetén egyszerűen újraárazzák az értéktelenné vált részvényvásárlási opciókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?