Piroska
3 °C
4 °C

Champagne: bor vagy pezsgő?

2002.07.18. 11:37
A Champagne nevet viselő, pár száz fős svájci falu bortermelői az EU bíróságához fordultak annak érdekében, hogy továbbra is champagne-nak hívhassák az általuk készített borukat. Az elnevezés használatát az EU és Svájc között nemrég életbe lépett egyezmények az azonos nevű francia pezsgő védelme érdekében tiltják meg.
A 660 lelkes Champagne svájci falu borászai az Európai Unió és Svájc között megkötött kétoldalú egyezményekben foglaltak ellen "fellebbeznek". A június 1-jén életbe lépett megállapodások értelmében ugyanis a kis délnyugat-svájci település bortermelői nem hozhatják champagne néven forgalomba fehér és vörös boraikat. Az egyezség szerint két évet kaptak arra, hogy más nevet adjanak az általuk készített nedűnek. A svájciak beadványával kapcsolatban a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságnak először azt kell eldöntenie, hogy illetékes-e az ügyben.

A bor nem nagy durranás, a pezsgő igen

A falu 42 szőlőhegyéből 39-et képviselő érdekvédelmi csoport vezetője elmondta: remélik, hogy az uniós jog majd igazat ad nekik, mivel túlságosan parányi szeletét foglalják el a piacnak ahhoz, hogy a jóval híresebb francia pezsgővel, a champagne-nyal versenyezzenek. Ezt alátámasztandó, azzal érvelnek, hogy borászaik évente 280 ezer palack bort állítanak elő, a franciák pedig több százmillió üveg champagne-t adnak el. A francia pezsgő piacát tehát szerintük alig sérti a svájci bor elnevezése, a kis falucska bortermelői viszont azt állítják: ha nem tüntethetik fel a címkéken a champagne elnevezést 770 ezer euró veszteség érheti őket.

Reklámnak nem rossz

Az Unió és a nem EU-tag Svájc egyezményeinek tárgyalása során a svájciak azzal is előálltak, hogy kisebb betűkkel szerepeltetik a champagne megnevezést, azonban Franciaország hajthatatlan, mind ez ideig határozottan elutasítja a Champagne szó bármiféle módon történő feltüntetését a svájci boron. Mindenesetre a svájciak a vitán csak nyerhetnek, hiszen keresetük elutasítása esetén is óriási reklámhoz jutnak, tájjellegű boraikat egész Európa megismeri.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!