Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Champagne: bor vagy pezsgő?

2002.07.18. 11:37
A Champagne nevet viselő, pár száz fős svájci falu bortermelői az EU bíróságához fordultak annak érdekében, hogy továbbra is champagne-nak hívhassák az általuk készített borukat. Az elnevezés használatát az EU és Svájc között nemrég életbe lépett egyezmények az azonos nevű francia pezsgő védelme érdekében tiltják meg.
A 660 lelkes Champagne svájci falu borászai az Európai Unió és Svájc között megkötött kétoldalú egyezményekben foglaltak ellen "fellebbeznek". A június 1-jén életbe lépett megállapodások értelmében ugyanis a kis délnyugat-svájci település bortermelői nem hozhatják champagne néven forgalomba fehér és vörös boraikat. Az egyezség szerint két évet kaptak arra, hogy más nevet adjanak az általuk készített nedűnek. A svájciak beadványával kapcsolatban a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságnak először azt kell eldöntenie, hogy illetékes-e az ügyben.

A bor nem nagy durranás, a pezsgő igen

A falu 42 szőlőhegyéből 39-et képviselő érdekvédelmi csoport vezetője elmondta: remélik, hogy az uniós jog majd igazat ad nekik, mivel túlságosan parányi szeletét foglalják el a piacnak ahhoz, hogy a jóval híresebb francia pezsgővel, a champagne-nyal versenyezzenek. Ezt alátámasztandó, azzal érvelnek, hogy borászaik évente 280 ezer palack bort állítanak elő, a franciák pedig több százmillió üveg champagne-t adnak el. A francia pezsgő piacát tehát szerintük alig sérti a svájci bor elnevezése, a kis falucska bortermelői viszont azt állítják: ha nem tüntethetik fel a címkéken a champagne elnevezést 770 ezer euró veszteség érheti őket.

Reklámnak nem rossz

Az Unió és a nem EU-tag Svájc egyezményeinek tárgyalása során a svájciak azzal is előálltak, hogy kisebb betűkkel szerepeltetik a champagne megnevezést, azonban Franciaország hajthatatlan, mind ez ideig határozottan elutasítja a Champagne szó bármiféle módon történő feltüntetését a svájci boron. Mindenesetre a svájciak a vitán csak nyerhetnek, hiszen keresetük elutasítása esetén is óriási reklámhoz jutnak, tájjellegű boraikat egész Európa megismeri.