Endre, Elek
17 °C
30 °C

Elutasították az amerikai alelnök elleni keresetet

2003.09.09. 13:04
A dallasi szövetségi bíróság elutasította a Halliburton és volt elnöke, Dick Cheney (jelenlegi amerikai alelnök) ellen benyújtott keresetet, közölte a YahooNews. A felperes szerint a vállalat könyvelési praktikáival megtévesztette a befektetőket, a bíró szerint viszont nincs bizonyíték.
A keresetet a Judicial Watch nevű szervezet nyújtotta be, három kisrészvényes képviseletében. Tom Fitton, a szervezet elnöke a döntés után közölte, hogy vagy fellebbeznek, vagy az azóta megszerzett információk birtokában új keresetet nyújtanak be.

Terry O'Donnell, Cheney ügyvédje nem kommentálta a döntést, csak annyit közölt, hogy elégedettek az eredménnyel. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a döntéstől függetlenül tovább vizsgálja a vállalat 1998-as könyvelését.

Hatmilliót fizet

A társaság egy korábbi kereset nyomán június elején bejelentette, hogy hatmillió dollárt fizet, hogy elkerülje a könyvelési botránya miatt indított pereket. Azt a keresetet húsz részvényes nyújtotta be, és érveik hasonlóak voltak a mostani perben szereplőkkel, bár az a dokumentum az alelnököt nem említette. A megállapodás nyomán a keresetben megnevezetteket nem vádolják többé, és a cégnek nem kell elismernie, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna.