Hugo Chavez már Európát fenyegeti

2008.06.23. 08:09
Ha hatályba lép az illegális bevándorlás megszigorítása az Európai Unióban, akkor Venezuela nem fog olajat szállítani az uniós országoknak. Legalábbis ezzel fenyegette meg Brüsszelt Hugo Chavez elnök, akit felbosszantott, hogy az illegális bevándorlókat akár 18 hónapnyi fogva tartással és újbóli belépési tilalommal sújtanák. Magyarországot nem érinti az ügy, olajat nem veszünk onnan, és beruházóink sincsenek az országban.

Venezuela nem fog olajat szállítani az uniós országoknak, ha az EU korlátozza az illegális bevándorlást. Így reagált Hugo Chávez venezuelai elnök az Európai Parlament által szerdán elfogadott irányelvtervezetre. Kilátásba helyezte, hogy kormánya fellép a Venezuelában tevékenykedő uniós vállalatok ellen, ha tényleg megvalósul az illegális bevándorlókat akár 18 hónapnyi fogva tartással és újbóli belépési tilalommal sújtó tervezet.

„Magyarországot nem érintené a fenyegetés, mivel olajat nem vásárolunk Venezuelától, magyar beruházás nincs az országban és az árucserénk sem jelentős” – válaszolt a Világgazdaságnak Magyarország venezuelai konzulja. Nagy Balázs szerint ilyen veszély más uniós országokat sem nagyon fenyeget, a fenti nyilatkozat inkább retorikai értékű. Venezuela éppen a napokban írt alá együttműködési megállapodást Spanyolországgal és Portugáliával, amelyek cégei aktívak a dél-amerikai országban. Mellettük az unióból még Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország cégei tevékenyek Venezuelában.

A dél-amerikai ország Európába irányuló szállításai nem haladják meg az itteni finomítói érdekeltségeinek nyersolajszükségletét. A venezuelai állami PDVSA olajtársaságnak két európai finomítói vegyes vállalata van, ezzel napi 294 ezer hordó itteni finomítást ellenőriz. A cégé a svédországi AB Nynas és a német Ruhr Oel 50-50 százaléka, mindkettőnek öt-öt olajfeldolgozója van Európában.  • Tippek
  • Bankszámla