Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Angola megbünteti a Chevront

2002.07.02. 11:39
Angola környezetszennyezés miatt kétmillió dollárra bünteti az amerikai Chevron Texaco olajtársaságot - közölte a BBC. Ez az első alkalom, hogy egy afrikai ország bírságot ró ki egy, a vizein dolgozó olajcégre.
A halászati és környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint komoly környezetszennyezést okozott, amikor júniusban olaj ömlött a tengerbe a Chevron fúrótornyaiból, illetve a tengerfenéken futó vezetékekből. Az olajszivárgás miatt a környékbeli halászok is kénytelenek voltak egy időre felhagyni a munkával.

Angola naponta nyolcszázezer hordó olajat exportál - több nyersolajat szállít például az Egyesült Államokba, mint Kuvait. A kitermelés háromnegyedét az Chevron Texaco végzi.

Csökkentett kitermelés

Az olajcéget a környezetszennyezés miatt rendszeresen vádolják a környezetvédők, és a legutóbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a fúrótornyok elöregedett vezetékei valóban komoly károkat okoznak. A Chevron néhány napja ötvenötezer hordóval csökkentette a termelést, hogy csökkentse a szennyezést, és ígéretet tett rá, hogy 108 millió dollárt fordít a vezetékek cseréjére.