Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kína és az arab országok a nyugat megmentői

2008.10.18. 11:46
Az állami alapokban kezelt tőke nagysága egyre nő, az olajországok és Kína most részvényvásárlásra költik kereskedelmi többletüket.

A pénzügyi válság sem tudta elvenni a kedvét a felzárkózó országok hatalmas összegekkel rendelkező állami vagyonalapjainak attól, hogy keressék a jó befektetési lehetőségeket nyugati pénzintézetekben és vállalatokban. Ez az érdeklődés igen jól jön a jelenlegi helyzetben, amikor a bankok és a vállalatok likviditási gondokkal küzdenek.

Legutóbb Kína, Qatar és Abu Dhabi jelentkezett befektetőként: a Credit Suisse svájci bank 8,75 milliárdos tőkeemelésének jó része a Qatar Investment Authority-tól származik. A Blackstone befektetési alap azt jelezte, hogy a China Investment Corp. 9,9 százalékról 12,5 százalékra növelte részesedését a csoportban. Korábban a világ egyik legnagyobb vagyonalapjának vezetője, az Abu Dhabi Investment Authority vezetője közölte, hogy az ADIA folyamatosan vizsgálja a nyugati vállalatokban való részesedés vásárlásának lehetőségét. Az alapok azonban nemcsak bankok iránt érdeklődnek: az Abu Dhabi Mubadala Development Co például a félvezetőket gyártó Advanced Micro Devices cégbe szállt be.

Ágazati számítások szerint 10 ezer milliárd dollár felé tart az állami, másképpen szuverén vagyonalapokban kezelt tőke globális értéke, ahogy az ilyen típusú befektetési alapokat kezelő felzárkózó térségi kormányok folyamatosan halmozzák tartalékaikat és kereskedelmi többleteiket. A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) becslései szerint a szuverén vagyonalapok befektetői tőkeállománya tavaly 18 százalékkal 3300 milliárd dollárra (550 ezer milliárd forintra) emelkedett; ez a kétszerese a 2001-ben mért tőkevagyonnak.

A növekedés zöme az ázsiai felzárkózó gazdaságok hivatalos devizatartalékainak emelkedéséből, illetve más felzárkózó gazdaságok - többek között Oroszország - olajexport-bevételeiből eredt. Az IFSL előrejelzése szerint a szuverén vagyonalapokban kezelt tőke értéke 2010-re el fogja érni az ötezer milliárd, 2015-re pedig a 10 ezer milliárd dollárt.

A szuverén vagyonalapok olyan súlyú globális nagybankokat segítenek ki likviditással, mint a Citigroup, amelynek eddig 22 milliárd dollár tőkét nyújtottak - ezzel 12,7 százalékos részt szerezve e bankban -, vagy a Merrill Lynch, amely 12,2 milliárd dollár tőkeinjekciót kapott szuverén vagyonalapoktól, 23 százalékos részesedésért cserébe.