Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kína elszívja a gázt Európa elől

2008.04.24. 07:36
Kína elhalászhatja a türkmén gázt Európa orra elől. Peking már jövőre megkezdi egy 1800 kilométeres csővezeték építését, miközben a 3300 kilométeres Nabuccót csak 2013-től építenék az európai országok. A kínaiaknak pénzügyi gondjaik nincsenek, és már megállapodtak évi 13 milliárd köbméter türkmén gáz megvásárlásáról.

Kína, a világ második legnagyobb energiafelhasználója gyakorlatilag elszívhatja a türkmén földgázt az Európai Unió elől. Az állami tulajdonú CNPC olajtársaság már jövőre megkezdi saját gázvezetékének építését Türkmenisztánból a világ legnépesebb országába, miközben az OMV által vezetett európai konzorcium leghamarabb 2013-ban indíthatja el saját projektjét.

A két vezeték kapacitása egyaránt évi 30 milliárd köbméter, ám ezenkívül egy paraméterük kivételével minden a kínai csőkígyó mellett szól. Először is hossza mindössze 1800 kilométer, szemben a Nabucco 3300 kilométerével. A CNPC nem közli ugyan, hogy mennyibe kerül az építkezés, de nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a világ legnagyobb devizatartalékait őrző kínai kincstárral a háta mögött minden további nélkül finanszírozni tudja a munkálatokat.

A Nabucco költségét az OMV jelenleg 5 milliárd euróra becsli, de a cég szakértői hozzáteszik ehhez, hogy csak a tervek véglegesítése után tudják megmondani a végső árat. A kínaiak már megállapodtak a türkmén kormánnyal arról, hogy ottani kitermelési koncesszióik kihasználásával saját maguk évente 13 milliárd köbméter gázt nyomnak a vezetékbe, amit helyi szállítóktól vett 17 milliárddal egészítenek ki.

Ezzel szemben az európaiak csak potenciális betáplálókat - orosz, iraki, iráni, türkmén, egyiptomi cégeket - tudnak felmutatni. Az unió egyetlen előnye távol-keleti versenytársával szemben, hogy piacán az energiahordozó ára megközelítette a 400 dollárt 1000 köbméterenként, míg Kína januárban 195 dollárt volt hajlandó fizetni a türkmén gázért.

Az ár kérdése azonban lényegtelenné válhat a Nabucco elkészültéig, ugyanis nem biztos, hogy lesz elég gáz a vezeték táplálására. Szakértők szerint Türkmenisztánnak meg kellene dupláznia, azaz évi 140 milliárd köbméterre kellene növelnie kitermelését, hogy ki tudja szolgálni orosz, iráni, kínai és európai vásárlóit. Ez nagy kihívás és egyben nagy lehetőség az országnak - teszik hozzá.