Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egymásnak gyárt autókat a Chrysler és a Nissan

2008.04.16. 07:46
Az egyesült államokbeli Chrysler és a japán Nissan megállapodott arról, hogy autókat gyártanak egymás számára.

A Chrysler nagy furgont fog készíteni Nissan márkanévvel a Dodge Ram alapján, de japán tervezéssel mexikói üzemében, míg a japán cég odahaza egy kisautót gyárt majd az amerikai piacra, ami hiányzik a Chrysler kínálatából.

A megállapodáshoz a Nissan-Renault egyébként csodatevőnek tartott vezérigazgatójának egyik kudarca vezetett. Carlos Ghosn öt évvel ezelőtt kezdte gyártatni amerikai üzemükben a Titan pickupot, amely sosem tudta felvenni a versenyt a helyi vetélytársakkal, de egyelőre folytatják a gyártást, amíg 2011-ben be nem lép a Chryslertől kapott utód.

A Nissan egy eredeti, amerikai tervezésű modellt tervez és szállít 2010-től a Chryslernek. A felek nyilatkozataikban hangsúlyozták, hogy a jövőben is készek hasonló termékcsere-megoldásokra, de nincs szó semmiféle pénzügyi vagy tulajdonjogi megállapodásról. Sem a kölcsönös szállítások értékéről, sem a szállítandó kocsik mennyiségéről nem adtak felvilágosítást.

Egyes vélemények szerint a megállapodás a két vállalat későbbi szorosabb együttműködésének kezdete lehet, különösen mivel Ghosn régóta szeretne amerikai partnert találni a Renault-Nissan párosnak és két évvel ezelőtti kísérlete a General Motorsszal kudarcba fulladt. A két érdekelt cég azonban cáfolja ezt a feltételezést.

Az amerikai szakszervezetek nem örülnek az ügyletnek, mivel ennek nyomán két olyan új autó fog megjelenni amerikaiként a piacon, amelyeket külföldön gyártanak.