Auguszta
-3 °C
2 °C

Egymilliárd eurós negyedéves veszteség a Chryslernél

2003.06.04. 12:06
A Chrysler az április-júniusi időszakban 1,17 milliárd dolláros, azaz egymilliárd eurós veszteséget termelt, így a DaimlerChrysler éves profitja is jóval alacsonyabb lesz a vártnál.
A német DaimlerChrysler eredetileg 5,8 milliárd eurós egész éves nyereséget tervezett, ez várhatóan legalább egymilliárd euróval alacsonyabb lesz, közölte a BBC. Az ötödik legnagyobb autógyártó amerikai részlegénél komoly költségcsökkentő programot indítottak, de az erős verseny és a csökkenő kereslet ellen ez sem volt elég.

Az árfolyam tizenegy százalékkal esett

A hír hatására a DaimlerChrysler részvényeinek árfolyama tizenegy százalékkal esett a Wall Streeten. A bejelentés azért is érte váratlanul a befektetőket, mert a cég illetékesei nemrég még arról nyilatkoztak, hogy az éves profit nagyobb lesz majd a várt 5,8 milliárdnál.

A GM és a Ford is visszafogja termelését

Kedden a General Motors és a Ford is bejelentette, hogy valószínűleg visszafogja észak-amerikai termelését, mert az eladásokat nem sikerült megfelelő mértékben növelni. A Ford forgalma májusban hat százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest, a vállalat 15 százalékos termeléscsökkentést tervez. Bár a GM forgalma négy százalékkal nőtt, termelését eddig tizenkét százalékkal fogta vissza, és további hatszázalékos csökkentést tervez.