Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Európai ultimátum Kínának a textilvitában

2005.05.25. 14:39
Miután Peter Mandelson európai kereskedelmi biztos és a kínai kereskedelmi főtárgyaló kedd esti nem hivatalos megbeszélései nem hoztak áttörést, az Európai Bizottság szerdán utolsó határidőt adott Kínának a textilexport-vita megoldására. Felhatalmazta Peter Mandelson kereskedelmi biztost: ha május 31-ig nem sikerül egyezségre jutni, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében kezdjen hivatalos, gyorsított tárgyalásokat a pamutpóló és lenfonál termékkategóriák exportjáról.

A WTO szabályai szerint Kínának a hivatalos tárgyalások megkezdésétől számított 15 napon belül "önkorlátozó intézkedéseket" kell bevezetnie. A hivatalos tárgyalások maximum 90 napig tarthatnak. Ha az önkorlátozó intézkedésekre a határidőn belül nem kerül sor, az Európai Bizottság már megszorításokat alkalmazhat.

Nem tervezik az export lassítását

Keményítve álláspontján a küszöbön álló brüsszeli tárgyalások előtt, Kína kedden azt közölte: nem tervez további lépéseket textilexportja lassítására. A kínai pénzügyminiszter-helyettes szerint előbb látniuk kell az Egyesült Államok és az Európai Unió reakcióját a múlt pénteki bejelentésükre. A kínai kormány pénteken bejelentette, hogy megemelik a textilipari termékek kiviteli vámját 74 kategóriában, hogy enyhítsék a kínai textilkivitel erőteljes növekedése miatt az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval kialakult feszültséget. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a 74 textilipari termék azon 148 termékkategóriába tartozik, amelyekre a kínai kormány tavaly decemberben, a textilipari kvóták megszűnése miatt már kivetett vámot, átlagosan 1,3 százalékot.

Az importkorlátozókat kizárják az exportvámból

Az új vámokat június 1-jétől alkalmazzák, és a legtöbb termék esetében a vámemelés mértéke elérheti a 400 százalékot is. A részletek egyelőre nem ismeretesek, a kínai hírügynökség jelentése csak arra tért ki, hogy Kína jelenleg 2-4 százalék körüli vámot vet ki a 148 termékcsoport exportjára, s a jövőben 10-20 százalék körüli lehet a vám.

Ugyanakkor a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője a várható brüsszeli és washingtoni reakciókkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: azokat a textilipari termékcsoportokat, amelyeknél az érintett országok korlátozni készülnek a behozatalt, kizárják az új kínai exportvám-rendeletből.

Kína textilipari exportja 29 százalékkal nőtt az év első három hónapjában, tavalyi kivitel 95 milliárd dollár volt, és ezzel 20 százalékos részesedést ért el a világpiacon.