Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A Philip Morrisnak 12 milliárdba kerül egy fellebezés

2003.07.15. 10:27
Az Illinois-i fellebviteli bíróság döntése szerint nem csökkenthető a Philip Morris-ra kiszabott 12 milliárd dolláros fellebbezési összeg, melyet az első fokú bíróség korábban hatmilliárdra mérsékelt. A dohánycég májusban négy társával egyetemben 145 milliárd dollár megfizetését úszta meg, igaz, tavaly októberben rekordösszegű, 28 milliárdos kártérítésre kötelezték. Igaz, ez később 28 millióra csökkent.
Az Illinois-i fellebviteli bíróság tegnapi döntése értelmében egy bírónak nem áll jogában csökkenteni a Philip Morris USA-ra még az év elején meghatározott fellebbezési összeget, ami mellett még 10,1 milliárd dolláros büntetést is kiszabtak a cégre - írta a Reuters nyomán a Napi Online.

A light cigik sem kevésbé ártalmasak

Történt ugyanis, hogy ez év márciusában a bíróság első fokon a dohánygyárra 10,1 milliárd dollár büntetést rótt amiatt, hogy azt sugallta a dohányzóknak: "light" cigarettái kevésbé ártalmasak, mint az átlagos dohánytermékek. A Philip Morris akkor kívánt fellebezni az első fokú ítélet ellen, amikor a bíróság 12 milliárdról hatmilliárd dollárra szállította le a fellebbezéshez letétbe helyezett összeget, a 12 milliárdot ugyanis nem tudta volna előteremteni.

Az is igaz, hogy erre a hatmilliárd dollárra rájön évi 420 millió dollár kamat, illetve a cég köteles négyszer 200 millió dollárt fizetni a bíróságnak. A fellebbezéshez szükséges letétre az esetleges későbbi büntetés miatt, egyfajta előlegként, illetve biztosítékként volt szükség.

A dohánygyár és négy másik cég - az RJ Reynolds, a Lorillard Tobacco, a Brown & Williamson és a Liggett Group - idén májusban egyszer már jól "jött ki" egy bírósági eljárásból. Akkor egy floridai bíró úgy döntött, hogy nem kell megfizetniük 145 milliárd dolláros kártérítést egy, hétszázezer floridai nevében indított perben.

Tavaly ezredére csökkent egy kártérítésük

Igaz, tavaly októberben viszont rekordösszegű bírság megfizetésére kötelezték a céget. Egy Los Angeles-i esküdtszék egy tüdőrákban haldokló 64 éves kalifornai dohányosnak 28 milliárd dolláros büntető kártérítést ítélt meg. Igaz, két hónappal később ezt az összeget ezredére, 28 millióra mérsékelték.

A Philip Morris tulajdonosának, az Altria Groupnak a részvényárfolyma a mostani bírósági döntés után esni kezdett - jelentette a Napi Online. Az Altria negyedévi mérlege szerint, az árbevétel - az egyesült államokbeli eladások 16 százalékos gyengülése miatt - éves összehasonlításban 5,7 százalékkal, 19,4 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 7,6 százalékkal, 2,19 milliárd dollárra csökkent.