Valér
2 °C
8 °C

Négyszázezer eurós kártérítést kérnek a Reemstmától

2003.07.15. 12:10
Mintegy százmillió forintnyi eurót követel a dohánygyártól egy német férfi, aki a dohányzás miatt szívinfarktust kapott és két szívműtéten esett át. Ez az első ilyen per, ami nem az Egyesült Államokban indul. Az igényelt összeg is töredéke az amerikainak, ahol tízmilliókban mérik a kártérítési összeget.
Dohányzás miatti egészségkárosodásért négyszázezer euró kártérítést követel egy dohányos a német Reemstma vállalattól. Ez az első eset, amikor Németországban pert indítanak dohányzás okozta egészségkárosodás miatt - jelentette a BBC.

Eddig csak az Egyesült Államokban indítottak eljárást dohánygyárak ellen, amelyek borsos kártérítést fizettek az egykori vagy még jelenlegi fogyasztóiknak. A Philip Morrist tavaly ősszel például egyetlen ügyben rekordüsszegű, 28 milliárd dollárra ítélték, igaz, a büntetést később ezredére, 28 millióra mérsékelték.

Az amerikai kártérítési igény töredékét kéri a német férfi

A német Wolfgang Heine ehhez képest aprópénzt, mindössze négyszázezer eurónyi - nagyjából 450 ezer dollárnyi - kártérítést követel a Reemtsmától, mivel a dohányzás miatt szívinfarktust kapott és két szívműtéten esett át. Forintban számolva persze az ő követelése is jelentős, hiszen meghaladja a százmilliót. A Philip Morris tavalyi, csökkentett büntetése meghaladta a 6,4 milliárd forintot.

A súlyos dohányos német férfi azzal vádolja a vállalatot, hogy az nem figyelmeztette vásárlóit az 1980-as években szenvedélyük káros hatásaira. A felperes beadványa szerint a készítők mérgező anyagokat, 1984-től például ammóniát használtak a cigaretták összetevőjeként. A per novemberben meghallgatással veszi kezdetét az arnsbergi bíróságon.

Ha Heine keresete sikerrel zárul, azt számos hasonló per követheti majd Németországban is. A szakértők azonban a BBC szerint kevés esély látnak arra, hogy a Reemtsmát kártérítés megfizetésére kötelezzék.