Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Világszerte hatalmasak a különbségek a cigi árában

2003.09.29. 09:53
Norvégiában 8,3 euróért lehet megvásárolni ugyanazt a doboz Marlboro cigarettát, amelyet Szerbiában például 1,3 euróért - derült ki abból a statisztikából, amelyet a Die Presse című bécsi újság ismertetett a hét végén az EU dohányzásellenes kampányának szentelt cikkében.
Óriási különbségek vannak a cigarettaárakban a világon. Ugyanazért a doboz cigarettáért Európa és a világ különböző országaiban akár háromszoros-négyszeres különbség is lehet az árban - derül ki a Die Presse című bécsi újság cikkéből.

A napilapban emlékeztettek arra, hogy az Európai Unió bizottsága drasztikus dohányzásellenes intézkedésekre készül a nikotin- és kátrányszívás okozta egészségügyi következmények mérséklése érdekében: beleértve a szervezet intézményeinél a teljes dohányzási tilalom elrendelését, a dohányreklámok további korlátozást, illetve annak meghatározását is, hogy a cigarettás dobozok felületének hány százalékát kell a dohányzás ártalmaira figyelmeztető feliratokkal és riasztó képekkel ellátni.

Az EU-ban évente 500 ezren halnak meg dohányzás miatt

h i r d e t é s
A lap szerint már javaslat született arról is, hogy minden zárt, nyilvános helyen betiltanák a dohányzást, beleértve a bárokat és az éttermeket is. A cikkben felhívták a figyelmet arra, hogy az unió országaiban évente 500 ezren halnak meg a dohányzás káros hatásai miatt, s Európában a lakosság egyharmada dohányzik, ami jóval magasabb az Egyesült Államokban mért aránynál.

A Die Presse az egyes országokban érvényesített dohányár-politika különbségeinek az illusztrálására megismertette olvasóit azokkal a hatalmas eltérésekkel is, amelyek jelenleg az egyes országok dohánytermék-piacain érvényesülnek. Például a piros dobozos Marlboro cigarettának Norvégiában 8,3, az Egyesült Államokban 7,89, Nagy-Britanniában 6,13-6,65, Svédországban 4,25, Dániában 3,9, Ausztriában 3,4, Svájcban és Olaszországban 3,3, Németországban 3,2, Spanyolországban 2,5, Japánban 2,3, Törökországban 2, Magyarországon 1,89, Csehországban 1,8, Szerbiában pedig 1,3 euró a fogyasztói ára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!