Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az első cigarettaper Németországban

2003.11.10. 11:01
Első alkalommal a német jog történetében, egy krónikus dohányzó pert indított az ellen a dohánygyártó cég ellen, amelynek terméke tönkre tette az egészségét. A férfi negyedmillió euró kártérítést követel. Ha a precedensper sikerrel végződik, a németországi dohánygyártóknak eljárások egész sorozatával kell szembenézniük.
Az 56 éves, hamburgi Wolfang Heine a Reemtsma dohánygyártót perelte be, mert 17 éves kora óta csak a Reemtsma "Ernte 23" cigarettáját szívja - naponta 40 szálat. Első szívinfarktusa 1993-ban volt, a második 1999-ben. Két bypass műtétet végeztek el rajta az orvosok, és egy harmadikra is szüksége lenne, de szakértői vélemény szerint ezt már nem élné túl. Műtétjei és betegsége ellenére nem tud lemondani a dohányzásról, és az orvosai sem tanácsolják ezt, mondván: az elvonási tünetek hatásával a szíve nem lenne képes megbirkózni.

Heine biztosítója visszautasította a magas pereskedési illeték kifizetését, ám miután a törvényszék kimondta, hogy a biztosítónak kötelessége kifizetni a perköltséget, elkezdődhetett a peres eljárás. Amerikában hasonló perek már nem jelentenek médiaszenzációt, ott a megítélt vagy a kért kártérítés összege is nagyságrendekkel nagyobb.

Mesterségesen függővé tették

A német férfi azzal érvel, hogy amikor elkezdett dohányozni, a dobozokon nem volt a dohányzás káros voltát ismertető figyelmeztető felirat, ráadásul a cigarettába időközben függőséget előidéző anyagokat kevertek. A British Imperial Tobacco Group tulajdonában lévő Reemtsma szóvivője szerint Heine érvei gyengék, ezért bíznak abban, hogy a per számukra kedvező döntéssel ér véget.

Németország "előkelő" helyen áll a dohányzással foglalkozó statisztikai rangsorokban, lakosságának közel negyede, 18-20 millió ember füstöl rendszeresen. Sok a fiatal dohányzó is: a 13-15 évesek több mint 10 százaléka, a 20 évnél fiatalabbak 15 százaléka a szenvedély rabja.