Önhibáján kívül dohányzott

2001.06.07. 10:27
Egy Los Angeles-i bíróság szerdán egy ártatlan dohányos megtévesztéséért első fokon 3 milliárd dolláros kártérítésre ítélte a Philip Morris cigarettagyárat, ami tekintélyes summa, tekintve, hogy a cégnek tavaly 11 milliárdos profitja volt a cigarettabizniszből.
Ez az ötödik legnagyobb kártérítési összeg, amit magánszemélynek az Egyesült Államokban megítéltek, dohánycéget pedig még soha nem köteleztek ekkora összeg kifizetésére.

Napi két doboz negyven éven át

"Mr. Boeken azt mondja nekünk, hogy nem felelős dohányzásáért"
Az 57 éves felperes, Richard Boeken tüdő- és agyrákban szenved. A korábbi építőipari munkás és árutőzsdei bróker 13 éves korában kezdett dohányozni, és negyven éven át naponta két doboz Marlborót abszolvált, de csupán a '90-es évek közepén kezdett derengeni neki, hogy mindez talán káros lehet az egészségére.

Mr. Boeken, akinél 1999-ben diagnosztizálták a tüdőrákot, tavaly nyújtotta be keresetét a dohánycég ellen, melyben 12,37 millió dolláros kárpótlást, ezenfelül pedig büntetésként 100 millió és 10 milliárd dollár közötti összeget követelt a cégtől. A per idén áprilisban kezdődött egy Los Angeles-i bíróságon Charles McCoy bíró vezetésével.

A cigarettagyártók áldozata

Ügyvédje érvelése szerint Mr. Boeken éberségét elaltatta a dohánycégek 1954-től követett stratégiája, mely szerint "megkérdőjelezték a dohányzás egészségkárosító hatásait, anélkül hogy nyíltan tagadták volna". Az alperes egyszerűen a dohánycégek többévtizedes reklámkampányainak áldozata.

A cigarettagyár ügyvédei szerint a felperesnek az elmúlt évtizedekben észre kellett volna vennie a kormányhivatalok és egészségügyi intézmények figyelmeztetéseit, és a Philip Morris is régóta elismeri, hogy a dohányzás súlyos kockázati tényező. "Mr. Boeken azt mondja nekünk, hogy nem felelős dohányzásáért" - summázta záróbeszédében az alperes álláspontját Mr. Leiter.

Az addiktnak nincs szabad akarata

Az esküdtek 10-2 arányban a felperesnek adtak igazat. "Túl sok dolgot próbáltak eltitkolni, ahelyett hogy becsületesen beszéltek volna termékeikről" - idézte a Reuters az egyik, 15 éve dohányzó esküdtet. "Ha addikt vagy, nincs szabad választásod" - fedte fel akaratszabadság ügyében képviselt filozófiai álláspontját egy másik esküdt.

A cigarettagyár ügyvédjei természetesen fellebbeznek. Szakmai hírnevükön sem esett csorba, mivel az ítéletet meghozó bíróság - a Philip Morris egyik ügyvédjének megfogalmazása szerint - arról nevezetes, hogy az "egyik legbarátságosabb" intézmény a kártérítési perekkel kísérletező magánszemélyek számára.  • Hírek
  • Hírek