Kenneth Starr a Philip Morris ügyvédje

2001.08.07. 13:32
Bill Clinton nagy rajongója, Kenneth Starr képviseli a Philip Morrist a világ egyik legszórakoztatóbb jogi csatájában. Eközben pedig az Európai Bizottság új keresetet adott be a Philip Morris és az RJ Reynolds Tobacco Holdings ellen a New York-i keleti kerületi bíróságon.
A Bizottság azzal vádolja a dohánygyárakat, hogy közreműködnek a kelet-európai és földközi-tengeri útvonalakon folyó cigarettacsempészésben, ami súlyos kárt okoz az EU költségvetésének, ugyanis évente sok millió euró vám- és illetékbevételtől esik el.

Tíz EU-tagállam a Philip Morris ellen

Július 17-én ugyanez a New York-i bíróság elutasította a brüsszeli bizottság korábbi - tavaly novemberben beadott - hasonló panaszát, de csupán egy eljárásjogi hiba miatt, miközben érdemben elmarasztalta a dohánygyárakat. Ezen felbuzdulva az Európai Bizottság most újból előterjesztette keresetét, de ezúttal egyszerre és együttesen tíz EU-tagország kormányával, és egyszersmind képviselve is őket - foglalta össze az eddigi fejleményeket az MTI.

Richard Boeken szépségdíjas ötlete

Eközben a népszerű alperes, a Philip Morris tovább hadakozik a tüdőrákban szenvedő Richard Boeken ellen, aki 25 ezer doboz Marlboro elfogyasztása után döbbent rá arra, hogy a dohányzás káros az egészségére, a következményekért pedig a Philip Morris felelős.

Mr. Boeken eddig nyerésre áll. Egy Los Angeles-i bíróság ugyanis, melyet cinikusabb helyi ügyvédek egyszerűen csak "bankként" emlegetnek, júniusban 5,5 millió dollár kártérítés és 3 milliárd dolláros büntetés kifizetésére ítélte a cigarettagyárat.

Még néhány ilyen büntetés, és elfogy a Philip Morris

Kenneth Starr
A cigarettegyár új ügyvédje, Bill Clinton szexuális preferenciáinak és szavahihetőségének vizsgálatával elhíresült Kenneth Starr a büntetés drasztikus csökkentését és új vizsgálat lefolytatását kéri a bíróságtól.

Starr érvelése szerint az ilyesfajta nagy büntetés gyakorlatilag perre csábít minden kaliforniait, akinél a dohányzás valamilyen betegséget alakított ki. Márpedig egyetlen cég sem képes túlélni ilyen büntetéseket. A büntetés 540-szer nagyobb, mint a kártérítés, pedig az amerikai Legfelső Bíróság jelezte, hogy a megfelelő arány a 4:1 lenne. A Philip Morris 25 millió dolláros büntetést tartana méltányosnak.

A naiv dohányos, aki nem hisz az egyéni felelősségben

Mr. Starr megkérdőjelezi a felperes szavahihetőségét is, a korábbi tárgyaláson azonban az alperes nem adhatta elő erről szóló bizonyítékait. Mr. Boekent, a korábbi építőipari mukást, olaj- és értékpapírpiaci brókert többször elítélték: 1972-ben lopott holmi, 1976-ban heroin birtoklásáért, 1993-ban pedig azért, mert részt vett egy csalásban, melynek tárgyát bizonyos olaj- és gázipari értéktárgyak alkották.

Ha saját szavain kívül semmi nem bizonyítja, hogy a Philip Morris dohányzással kapcsolatos tanácsai alakították ki benne a tragikus következményeket eredményező rossz szokását, akkor igenis számítanak az ilyen dolgok Mr. Boeken megbízhatóságának megítélésekor - összegezte a Reuters Mr. Starr érvelését.

"Nevezzenek naivnak, de hittem nekik!"

"Mindig nagy bizalmam volt a nagyvállalatokban. Hittem abban, amit mondanak. Hittem nekik, amikor azt mondták, hogy a dohányzás nem addiktív, és nem bizonyított, hogy káros az egészségre. Nevezzenek naivnak, de hittem nekik!" - biztosított mindenkit gyermeki naivitásáról egyik televíziós interjújában Mr. Boeken.  • Hírek
  • Hírek