Csökkentették a Philip Morris büntetését

2001.08.10. 10:36
A kaliforniai kerületi bíróság 3 milliárdról 100 millió dollárra csökkentette a Philip Morris büntetését, melyet - az 5,5 millió dolláros kártérítés mellett - a tüdő- és agyrákban szenvedő Richard Boekennek fizetnie kell.
Charles W. McCoy bíró elutasította a dohánycég kérelmét, hogy az alperes kétes szavahihetősége miatt rendeljen el új tárgyalást. Új tárgyalásról csak akkor lehet szó, ha a felperes nem fogadja el a 100 millió dolláros büntetést, de ekkor is csak a büntetés nagysága képezheti a per tárgyát.

A dohánycég ezt az összeget is sokallja, ügyvédei - hasonló esetekre hivatkozva - 25 millió dollárost büntetést tartanak elfogadhatónak.

Már a '60-as évek elején tudták

Az ítélet szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a Philip Morris az 1950-es évek végére, az 1960-as évek elejére már tisztában volt azzal, hogy a nikotin függőséget alakít ki, és a cigarettefüstben lévő anyagok rákot okozhatnak.

"A fogyasztónak tudni kellett volna, hogy hazudunk"

McCoy bíró az ítéletben nem kímélte a dohánygyár ügyvédeinek kifinomult érvrendszerét. "Ha a Philip Morris továbbra is azzal érvvel próbálkozik, hogy felső vezetői becsapták ugyan az amerikai közvéleményt a dohányzás kockázatait illetően, de semmilyen erkölcsi vagy jogi felelősség nem terheli azoknak az embereknek a haláláért, akik termékeit fogyasztották, mivel minden fogyasztónak a kezdetektől fogva tudnia kellett volna, hogy a cégvezetők nem mondanak igazat, akkor a bíróság szerint a dohánycég joggal tart attól, hogy más bíróságok a jövőben hatalmas kártérítések és büntetések fizetésére kötelezik" - idézte a CNN az írásos ítéletet.

Folytatása következik

A Philip Morris alelnöke az ítélet után közleményben jelentette be, hogy fellebbeznek, nem utolsó sorban az elfogultság miatt, melyet a bíróság tanúsított a per során.  • Hírek
  • Hírek