Edina
-12 °C
-3 °C

Mérgező cigaretta Kelet-Európából

2004.12.15. 15:11
A brit kormány legújabb kormányjelentése nem ajánlja az utcai árusoktól való vásárlást. Vizsgálatok szerint arzént, kátrányt, fűrészport találtak Kelet-Európából és Kínából származó cigaretta-hamisítványokban.
Fűrészporral, kátránnyal, nehézfémekkel és arzénnal teli, veszélyes kelet-európai és kínai cigaretta-hamisítványok lepték el a brit dohányárupiacot - áll a brit kormány szerdán közzétett figyelemfelhívó jelentésében.

Az utcai árusoktól vásárlók figyelmeztetésére szánt felhívás szerint a gyanúsan olcsó, keletről becsempészett cigaretták 85 százaléka - jóllehet a márkás termékekkel azonos csomagolásban árulják őket - egyben hamisítvány is, amely nagy mennyiségben tartalmaz súlyosan egészségkárosító anyagokat.

Még károsabb az egészségre

A jelentés szerint a brit dohányáru-forgalomnak most már a 15 százalékát teszi ki a kelet-európai és kínai csempészcigaretta, azzal együtt is, hogy a vámosok napi egymillió szálat foglalnak le.

A vámhivatal megbízásából a skóciai St. Andrews egyetemen elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a csempészett cigarettákban átlagosan ötször annyi kadmium, és hatszor annyi ólom van, mint a valódiakban. Az előbbi súlyos tüdő- és vesekárosodást okozhat, az utóbbi az idegrendszert támadja meg.

A megvizsgált csempészáruban emellett igen magas arzéntartalmat is kimutattak; ez a méreganyag tüdő- és májrák kialakulásával fenyeget - áll a jelentésben.

Az illegálisan importált dohányáruban emellett a valódi termékekben megengedett kátránytartalom 160 százalékát mutatták ki, és a nikotintartalom is 80 százalékkal haladta meg a tűréshatárt.