Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Brüsszel lesújtott a cipzárasokra

2007.09.19. 14:55
Összehangoltan emelték az árat, rögzítették a minimálárat, felosztották a piacot és a vevőket a cipzárgyárak – az Európai Bizottság 328,6 millió euróra büntette őket.

Az Európai Bizottság globális árrögzítés és piacfelosztás bűnében talált vétkesnek több cipzárgyártót, és összesen 328,6 millió eurós (közel 82,5 milliárd forint) büntetést szabott ki az érintettekre.

A bizottság négy esetet tárt fel, amelyben a cipzárgyártó cégek összehangoltan emeltek árat, rögzítették a minimárakat, felosztották a piacot és a vevőket, megosztottak egymással kereskedelmileg fontos, bizalmas információkat.

A japán YKK és a magyar piacon is jelen lévő, a kaposvári cérnagyárát épp bezáró brit Coats kapta a legnagyobb büntetést: előbbit 150,3, utóbbit 122,4 millió euróra büntette a testület. A német Prymnek 40,5 millió eurójába került a kartellezés, azért úszta meg csak ennyivel, mert ez a társaság dobta fel az ügyet az EB-nek. Összesen 328,6 millió euró (82,6 milliárd forint) bírságot szabtak ki.

A fenti csoportok öt leányvállalata mellett az ügyekben érintett volt még az amerikai Scovill, a francia A. Raymond, a német Berning & Söhne, valamint a szintén német Fachverband Verbindungs- und Befestigungstechnik kereskedelmi szövetség.