Gusztáv
-4 °C
1 °C

Textil- után cipőháború

2006.03.24. 16:10
Az EU által tervezett, távol-keleti bőrcipők elleni dömpingvámot Kína és Vietnám is elutasítja, a gyártók jogi lépéseket terveznek: háromszázezer eurós alapot akarnak összedobni az európai ügyvédek finanszírozására.
Kínai és vietnami illetékesek is visszautasították az Európai Unió által a bőrcipők bevitelére tervezett dömpingvám kivetését, mondván az ellentétben áll a szabad kereskedelem alapelveivel, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előírásaiba ütközik. A kínai cipőgyártók jogi lépéseket terveznek, egy 300 ezer eurós alapot akarnak "összedobni", hogy ebből fizessék az európai ügyvédeket.

Az Európai Bizottság a hónap elején tájékoztatta az EU tagállamait, hogy megalapozott a gyanú, hogy Kína és Vietnam irreális áron exportál bőr felsőrészű cipőt az EU-ba. A cipődömpinget az teszi lehetővé, hogy a két ország adókedvezményt és olcsó hitelt nyújt a cipőgyáraknak, az üzemek pedig a piaci árnál alacsonyabb összegért bérlik telephelyüket.

Ennek kiküszöbölése érdekében akarja életbe léptetni a dömpingvámot az EU: április 7-től a következő öt hónapban fokozatosan emelik a vámételt, 4 százalékról 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében. A fokozatosságot az indokolja, hogy a kiskereskedők is fel tudjanak készülni az árak változására, mennyiségi korlátozást ezentúl sem alkalmaznak. Az öt hónap alatt az EU szakértői folyamatosan figyelik a bevitel alakulását, majd fél év elteltével eldöntik, hogy továbbra - akár öt évig - is érvényben maradjanak-e a vámok.

Árgus szemekkel

A tavalyi textilháború óta az Európai Bizottság nagyobb figyelemmel kísérte a Kínából és Vietnamból érkező cipők mennyiségének és árának alakulását, mert brüsszeli megítélés szerint az európai cipőipart, az ottani munkahelyeket veszélyezteti az ázsiai cipők rendkívül alacsony ára, ami a hagyományosan alacsony béreken, tovább az európaihoz képest elenyésző munkavédelmi, környezetvédelmi és szociális kiadásokon kívül a jelentős állami támogatásnak is köszönhető.

A bizottság vizsgálata szerint az Európai Unióban tavaly eladott 2,5 milliárd pár cipő fele Kínából érkezett: a bőrcipők bevitele 450 százalékkal, 1,25 milliárdra emelkedett 2004-2005 között, és 1000 százalékkal 2001 óta. A vietnami bevitel tavaly csökkent ugyan egy százalékkal 2004-hez képest, 265 millió párra (elsősorban a Kína támasztotta, nagyobb verseny miatt), 2001-2005 között azonban 95 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a cipők ára átlagosan 28 százalékkal csökkent az elmúlt négy évben.

Ugyanez textilben

Tavaly ugyanilyen helyzet állt elő a textilipari áruk esetében, akkor az európai textilipari vállalatokat kínai versenytől való védelme érdekében az EU számos termék esetében vetett ki mennyiségi korlátozást. A kvóták jelentős része már nyáron betelt, emiatt több áru behozatalára egyáltalán nem nyílt lehetőség, a kiskereskedők egy jelentős része így nem juthatott hozzá a már megrendelt és az európai partokhoz be is szállított őszi és téli kollekciókhoz. Az augusztusi megegyezés értelmében bizonyos áruknál más termékek kvótalehetősége is beszámításra kerülhetett, illetve a 2006-os keret is megnyílt.