Drágulni fog a cipő Európában?

2006.04.07. 11:39
Mától emeli az Európai Unió a Távol-Keletről érkező cipők vámját. A nagy európai cipőgyártó országok örülnek - mások áremelkedéstől tartanak.
Mától vet ki dömpingvámot az EU a kínai és a vietnami cipőkre - olvasható a BBC honlapján. A tervek szerint a következő öt hónapban fokozatosan emelik a vámtételt, 4 százalékról 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében.

Vitatják a jogosságát

A büntetés azért jött képbe, mert az Európai Bizottság megállapítása szerint a távol-keleti cipőgyártók unfair támogatást kapnak a kormányoktól. Peking elutasítja a vádat, a kínaiak szerint csak arról van szó, hogy az EU nem akarja megnyitni piacait a verseny előtt. Egy hete még arról is volt szó, hogy akár bíróság előtt is megvédik igazukat. Amellett, hogy a dömpingvámot nem tartják jogosnak, véleményük szerint az a WTO-szabályokkal is ellenkezik.

Európában sem támogatja mindenki

A lépés meghozatalát az EU olyan tagállamai támogatják, melyek nagy cipőiparral rendelkeznek - így Olaszország és Portugália -, és ezt féltik az olcsó távol-keleti cipők beáramlásától. Mások viszont (például Nagy-Britannia) attól tartanak, hogy a vám miatt jelentősen megdrágulnak a bőrcipők.

Tavaly Kína 1,2 milliárd pár cipőt exportált 241 millió euró értékben az EU-ba. Vietnam ennél kevesebbet, 265 millió párt.


  • Tippek
  • Bankszámla