Judit
3 °C
7 °C

Leválasztja hitelkártya-üzletágát a Citigroup

2008.04.01. 07:21
A Citigroup Inc. vezetése leválasztja a hitelkártyákkal foglalkozó részleget. A cél hogy megállítsák a bank jövedelmének 70 százalékát hozó fogyasztói ágazat profitjának zuhanását.

A Citigroup Inc. vezetése átszervezi a bank fogyasztói banki ágazatát: leválasztja a hitelkártyákkal foglalkozó részleget, s az így visszamaradó tevékenységeket (főként a bankfiókok működtetését és a nem banki hitelezést) öt regionális egységbe szervezi - tudta meg a Bloomberg két az ügyhöz közel álló, neve elhallgatását kérő szakértőtől.

Steven Freiberg, aki eddig Ajay Bangával közösen irányította az ágazatot, a hitelkártya-divízió vezetője lesz, ő és a kialakuló öt regionális részleg vezetője közvetlenül a Citigroup decemberben kinevezett vezérigazgatójának, Vikram Panditnak fog jelenteni. Az átszervezés célja az, hogy megállítsák a bank jövedelmének 70 százalékát hozó fogyasztói ágazat profitjának zuhanását.

Szakértők szerint a húzás beválhat, hiszen eddig ketten irányították a szerteágazó tevékenységeket, míg az új felállás után hat vezető kezébe kerül a szakmailag és területileg is koncentrált új divíziók vezetése. Ráadásul a regionális vezetőknek feladatuk lesz az is, hogy támogassák a bank világszinten tevékenykedő befektetési banki, vagyonkezelési és hitelkártya-üzletágának helyi tevékenységét.

A Citigroup a hitelválság nyomán az elmúlt öt hónapban elvesztette piaci értéke több mint felét, csak a tavalyi negyedik negyedévben 9,83 milliárd dollár veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 5,13 milliárdos nettó nyereséggel. Az árbevétel 70 százalékkal, 7,33 milliárd dollárra zuhant a jelzáloghitel hátterű veszteségek leírása miatt.

Az új vezérigazgató három hónap alatt 6000 munkahelyet szüntetett meg és hozzálátott a társaság 2,2 ezer milliárd dollár értékű követelésállományának csökkentéséhez. A Citigroup részvényeinek árfolyama közel 30 százalékot csökkent január óta, az Oppenheimer & Co. elemzői az első negyedévben 6,6 milliárd dolláros veszteséget várnak a banktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?