Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Rekord elbocsátási hullám a Cityben

2008.04.13. 11:33
Minden idők egyik legsúlyosabb elbocsátási hulláma várható az idén és jövőre a londoni Cityben; a megszűnő állások száma meg fogja haladni az internetes tőzsdei buborék kipukkadása után elveszett citybeli munkahelyekét, jósolja új, jelentősen rontott előrejelzésében az egyik vezető londoni gazdasági elemző cég.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) által összeállított, hétfőn megjelenő friss prognózis szerint az idén 11 ezer, jövőre 8 200 - vagyis a következő két évben összesen 19 200 - befektetési banki típusú munkahely szűnik meg a londoni pénzügyi központban. A dotcom-buborék kipukkadása után, amikor 2000-2001-ben összeomlott az internetes vállalatok tőzsdei árfolyama, csupán 15 300 állás veszett oda.

A CEBR elemzése szerint a gazdaság olyan szektorai, mint az ingatlanpiac és a fogyasztói költekezés ezúttal nem fogják ugyanúgy segíteni a növekedést, mint a dotcom-válság idején. A cég jelentésének szerzői szerint a mostani likviditási aszály a vállalati finanszírozást, a befektetési banki tevékenységet és a származékos termékek piacát sújtja a leginkább, mivel ezeket a szektorokat aránytalanul nagy mértékében érinti a hitelpiaci megroppanás, az értékleírási hullám és a tőkepiacok gyengesége.

Súlyosabb, mint gondolták

Nagy-Britanniában az idén 26 százalékkal zuhan a tavalyi értékhez képest a vállalati egyesülési és felvásárlási tevékenység, a Londoni Értéktőzsdén lebonyolított forgalom pedig 36 százalékkal esik vissza, jósolja a CEBR. Az elemzés szerint a hitelpiaci likviditásszűke olyan makacs, és hatása a kulcsfontosságú piaci szektorokra olyan nagy, hogy a CEBR jelentősen felfelé volt kénytelen módosítani a citybeli állásleépítésre adott előrejelzését: a korábbi becslésében szereplő 7 ezerről emelte a jelenlegi 11 ezerre az idei évre szóló munkahely-megszüntetési jóslatát.

A CEBR prognózisa szerint a citybeli befektetési banki tevékenységtől függő állások egész évre számolt átlaga a tavalyi 351 ezerről az idén 342 ezerre, jövőre 334 ezerre csökken. A szektorbeli megtorpanás olyan mértékű, hogy 2012 előtt valószínűtlen a City-típusú állások számának visszaemelkedése a tavalyi szintre, áll a hétfőn megjelenő CEBR-jelentésben.

Százmilliárdos veszteség

A likviditáspiaci válságból eredő globális banki veszteségek mértékéről széles sávban mozognak a londoni találgatások. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben kiadott londoni előrejelzése szerint a fedezetként nem elsőrendű követeléseket is tartalmazó értékpapírok - főleg a különböző, de általában magas kockázatú adósságtermékekből összeállított kötelezvény-portfoliók (CDO-k) - piaci értékvesztése miatt a globális pénzügyi rendszernek 285 milliárd dollárt kell leírnia veszteségként.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) legutóbbi becslése szerint idén január végéig a globális bankszektor 130 milliárd dollár leírást eszközölt nem elsőrendű jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfoliójában, és a következő években a pénzügyi intézményrendszer ebből eredő teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint viszont "legalább" 600 milliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt.

A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - minap Londonban közzétett féléves globális bankszektor-jelentése szerint a jelenlegi hitelpiaci világválság azért kirívó a korábbiakhoz képest, mert ezúttal a világgazdaság legerősebb bankrendszerei gyengültek, a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségei nyomán kirobbant likviditási válság ugyanis főleg az amerikai és a svájci bankrendszert gyengítette. A Fitch e bankrendszerek általános besorolását az eddigi "nagyon erős"-ről "erős"-re gyengítette, vagyis a világ két, eddig legstabilabbnak tekintett nemzeti pénzügyi szolgáltató szektora elvesztette legmagasabb rangsorolását e hitelminősítőnél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!