Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekord elbocsátási hullám a Cityben

2008.04.13. 11:33
Minden idők egyik legsúlyosabb elbocsátási hulláma várható az idén és jövőre a londoni Cityben; a megszűnő állások száma meg fogja haladni az internetes tőzsdei buborék kipukkadása után elveszett citybeli munkahelyekét, jósolja új, jelentősen rontott előrejelzésében az egyik vezető londoni gazdasági elemző cég.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) által összeállított, hétfőn megjelenő friss prognózis szerint az idén 11 ezer, jövőre 8 200 - vagyis a következő két évben összesen 19 200 - befektetési banki típusú munkahely szűnik meg a londoni pénzügyi központban. A dotcom-buborék kipukkadása után, amikor 2000-2001-ben összeomlott az internetes vállalatok tőzsdei árfolyama, csupán 15 300 állás veszett oda.

A CEBR elemzése szerint a gazdaság olyan szektorai, mint az ingatlanpiac és a fogyasztói költekezés ezúttal nem fogják ugyanúgy segíteni a növekedést, mint a dotcom-válság idején. A cég jelentésének szerzői szerint a mostani likviditási aszály a vállalati finanszírozást, a befektetési banki tevékenységet és a származékos termékek piacát sújtja a leginkább, mivel ezeket a szektorokat aránytalanul nagy mértékében érinti a hitelpiaci megroppanás, az értékleírási hullám és a tőkepiacok gyengesége.

Súlyosabb, mint gondolták

Nagy-Britanniában az idén 26 százalékkal zuhan a tavalyi értékhez képest a vállalati egyesülési és felvásárlási tevékenység, a Londoni Értéktőzsdén lebonyolított forgalom pedig 36 százalékkal esik vissza, jósolja a CEBR. Az elemzés szerint a hitelpiaci likviditásszűke olyan makacs, és hatása a kulcsfontosságú piaci szektorokra olyan nagy, hogy a CEBR jelentősen felfelé volt kénytelen módosítani a citybeli állásleépítésre adott előrejelzését: a korábbi becslésében szereplő 7 ezerről emelte a jelenlegi 11 ezerre az idei évre szóló munkahely-megszüntetési jóslatát.

A CEBR prognózisa szerint a citybeli befektetési banki tevékenységtől függő állások egész évre számolt átlaga a tavalyi 351 ezerről az idén 342 ezerre, jövőre 334 ezerre csökken. A szektorbeli megtorpanás olyan mértékű, hogy 2012 előtt valószínűtlen a City-típusú állások számának visszaemelkedése a tavalyi szintre, áll a hétfőn megjelenő CEBR-jelentésben.

Százmilliárdos veszteség

A likviditáspiaci válságból eredő globális banki veszteségek mértékéről széles sávban mozognak a londoni találgatások. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben kiadott londoni előrejelzése szerint a fedezetként nem elsőrendű követeléseket is tartalmazó értékpapírok - főleg a különböző, de általában magas kockázatú adósságtermékekből összeállított kötelezvény-portfoliók (CDO-k) - piaci értékvesztése miatt a globális pénzügyi rendszernek 285 milliárd dollárt kell leírnia veszteségként.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) legutóbbi becslése szerint idén január végéig a globális bankszektor 130 milliárd dollár leírást eszközölt nem elsőrendű jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfoliójában, és a következő években a pénzügyi intézményrendszer ebből eredő teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint viszont "legalább" 600 milliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt.

A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - minap Londonban közzétett féléves globális bankszektor-jelentése szerint a jelenlegi hitelpiaci világválság azért kirívó a korábbiakhoz képest, mert ezúttal a világgazdaság legerősebb bankrendszerei gyengültek, a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségei nyomán kirobbant likviditási válság ugyanis főleg az amerikai és a svájci bankrendszert gyengítette. A Fitch e bankrendszerek általános besorolását az eddigi "nagyon erős"-ről "erős"-re gyengítette, vagyis a világ két, eddig legstabilabbnak tekintett nemzeti pénzügyi szolgáltató szektora elvesztette legmagasabb rangsorolását e hitelminősítőnél.