Ronald Lauder kifosztja a cseh államkasszát

2003.03.18. 10:44
A nemzetközi döntőbíróság ítélete értelmében a cseh állam több mint 350 millió dollár kártérítéssel tartozik a CME médiacsoportnak, amiért annak idején nem védte meg az amerikai társaság befektetői érdekeit.
A Stockholmban működő nemzetközi döntőbíróság jogerős ítélete szerint a cseh állam 269,8 millió dolláros kártérítést köteles fizetni a Ronald Lauder amerikai vállalkozó által alapított Central Eurpoean Media Enterprises Ltd.-nek (CME) a kilencvenes évek végén elszenvedett befektetési veszteség miatt. Az ítélet visszamenőleges hatállyal, 2000. február 23-ától érvényes, így az azóta felgyülemlett kamatokkal együtt a teljes összeg 353,5 millió dollár - írta a Bloomberg.

A CME - mely 1999-ig Magyarországon is jelen volt az akkor a TV2-be beolvadó TV3 tulajdonosaként - 1994-ben hozta létre Csehország első magántévéjét, a TV Novát, Vladimir Zelezny helyi üzletemberrel együttműködve. A csatorna rövid idő alatt a nézettségi listák élére került, de 1999-ben konfliktus alakult ki a vállalkozás pénzügyi hátterét biztosító CME és a műsorszolgáltatási jogokkal rndelkező Zelezny között. Zelezny ezután a jogok birtokában egy új stúdióból beindította saját TV Nova csatornáját, s ezáltal a CME elesett fő bevételi forrásától.

A Hollandiában bejegyzett cég ezért pert indított a cseh állam ellen az érvényben lévő holland-cseh beruházási egyezmény megsértése miatt. Első fokon már 2001-ben megnyerte a pert, Prága azonban megtámadta az ítéletet. A döntőbíróság végül ismét Lauderéknek adott igazat.

Kötvénykibocsátással fedeznék

A CME eredetileg 526,9 millió dollár kártérítést követelt - kamatok nélkül -, így a cseh állam viszonylag jól járt a mostani döntéssel. A megítélt kártérítés ezzel ennek ellenére is komoly érvágás Prága számára, hiszen a 10,4 milliárd koronának megfelelő összeg csaknem egytizede az erre az esztendőre előirányzott 111,3 milliárd koronás költségvetési hiánynak.

A büdzsében nincs is rá forrás, ezért a pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy kötvénykibocsátással teremti elő az összeget.

Elképzelhető, hogy az ügyben lesznek még fordulatok. A CME és a kormány képviselői ugyanis hétfőn zárt ajtók mögött tárgyaltak, és jövő hétfőre újabb egyeztetést tűztek ki. A közös közlemény szerint a felek egyelőre nem szolgálnak további kommentárral.  • Hírek
  • Bankszámla