Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Cannes-ban a kormánynegyed

2007.03.06. 07:02
A Cannes-ban rendezett ingatlanos fórum magyar standján ott lesz a Béla király úti kormányrezidencia, több kastély, a Ferenc körút és az Üllői út sarkán lévő Mária Terézia laktanya és a visegrádi erőmű területéhez közeli, több mint tízhektáros, rendkívül értékes telek.

Külföldi nagybefektetők figyelmébe akarják ajánlani a tervezett kormányzati negyedet Cannes-ban, a világ legnagyobb ingatlanos fórumának számító MIPIM-en. Az éppen egy hét múlva kezdődő négynapos eseményen a koncentrált magyar standon több fővárosi forrásból a zajló és a tervezett nagyberuházást, továbbá magyar magánbefektetők nagyprojektjeit népszerűsítik.

A képzeletbeli eladópulton ott lesz a Béla király úti kormányrezidencia, több kastély, a Ferenc körút és az Üllői út sarkán lévő Mária Terézia laktanya és a visegrádi erőmű területéhez közeli, több mint tízhektáros, rendkívül értékes telek – tudta meg a Vlággazdaság a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) illetékesétől. A KVI egyelőre nem viszi ki a kiürítendő kormányzati épületeket, noha biztos sok érdeklődő lenne, mert néhány közülük kiváló adottságú a Belvárosban.

A Fővárosi Önkormányzat, a KVI, az ITDH és magánberuházó cégek együttesen lesznek jelen a tavalyihoz hasonló nagyságú, közel 100 négyzetméteres standon, ahol plazmatévéken és más demonstrációs eszközökkel, továbbá bemutatókon ismertetik a Budapest Szíve projektet, a középtávú városfejlesztést szolgáló Podmaniczky-programot, valamint a belvárosi Duna-part északi és déli irányú megnyújtását szolgáló, a partszakasz hasznosítását tartalmazó Duna-programot.

A lap értesülései szerint a Ráckevei-Duna-ág Belvároshoz közeli végénél tervezett és a Gropius Zrt. és a QUAESTOR Csoport beruházásában zajló Duna City, a Futureal csoport Corvin Sétány beruházása, illetve a kőbányai sörgyár területére megálmodott óriási, vegyes funkciójú ingatlan fejlesztése (S1 projekt) külön, de szintén látható lesz a standon. Az egyidejű megjelenést a magáncégek, az önkormányzat és az állami szervezetek együtt fizetik.

A Fővárosi Önkormányzat képviselője közölte: a befektetők még jobb kiszolgálása érdekében Cannes-ban meghirdetik a www.budapestprojects.com portált, ahonnan ezentúl folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők a beruházások szakaszairól és a fejleményekről, beleértve a finanszírozási részleteket is. További befektetői aktivitást várnak attól is, hogy ismét meghívják a cégeket és a szervezeteket az őszi második budapesti REevolutio ingatlanos szakkiállításra és vásárra.

A 18. MIPIM-re körülbelül 25 ezer látogatót várnak; ezek túlnyomó része az ingatlaniparban érdekelt fejlesztő, kivitelező, pénzintézet, tervező és üzemeltető vállalat, valamint a globális ingatlanügynökségek képviselői. A kiállítók száma meghaladja a 2200-at, a befektetési szakértőké a 4500-at. Összesen 74 ország vesz részt, nagyon sok közép- és kelet-európai állam a központi standján kívül egyes régióit, illetve nagyvárosait önállóan is bemutatja.

Budapest és Magyarország sokéves kihagyás után tavaly vett részt először koncentráltan, előzőleg néhány nagyobb magánvállalat – például a TriGránit – saját területen mutatta be közép- és kelet-európai beruházásait. Közép-Európára, Oroszországra, Közép-Ázsiára és Latin-Amerikára összpontosítva új vásárt indít útjára márciusban, MIPIM Horizons néven a cannes-i MIPIM-et is szervező Reed MIDEM vállalat. Az első eseményre 2008 szeptemberében kerül sor a dél-franciaországi fesztiválvárosban, a tervek szerint az új projektek és a befektetési lehetőségek kerülnek előtérbe.