Ágnes
-5 °C
2 °C

Nagyon drága az új egycentes

2008.09.25. 07:46
Fél évszázad után először kap új külsőt az amerikai egycentes pénzérme. Az új váltópénzből rögtön négy változatot is kiadnak Abraham Lincoln születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. A változtatás költséges mulatság: a 36 millió dollárt érő érmesorozat 50,4 millió dollárba, 1 cent tehát 1,4 centbe kerül.

Az érmék előlapján továbbra is az elnök arcképe szerepel majd, hátoldalán pedig a Lincoln Memorial helyett életének egy-egy fontos eseményét jelenítik meg. Így az egyik változaton látható lesz a kentuckyi fakunyhó, ahol született, a másikon a pihenés közben könyvet olvasó, vasutasként dolgozó fiatal Lincoln tűnik fel, a harmadikon ügyvéd Illinois államban, a negyediken pedig már a félig kész Capitolium előtt áll az USA 16. elnökeként. Az első sorozat 2009. február 12-én kerül forgalomba.

A közvélemény határozottan üdvözölte az újítást, szakértők részéről azonban éles kritikát is kapott az intézkedés. Az összesen 36 millió dollár névértékű érme elkészítése ugyanis 50,4 millió dollárba került. A 3,6 milliárd új egycentesért tehát darabonként 0,014 dollárt kell kiadni. A Los Angeles Times teljesen haszontalannak bélyegezte az aprópénzt, és javasolta, hogy ezt a címletet vonják ki a forgalomból.

Lincoln elnök 1809. február 12-én született, az első "Lincoln-penny" száz évvel később ezen a napon jelent meg. 1943-ban a pennyt rövid ideig a világháborús nyersanyaghiány miatt réz helyett cinkezett acélból készítették, de felmerült az aprópénz végleges megszüntetésének az ötlete is. Az elnök 150. születésnapján, 1959-ben újult meg az egycentes hátoldala.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!