Diána
12 °C
27 °C

Ellopták az új Coca-Cola-receptet

2006.07.06. 13:43
Három személyt vádol az illetékes ügyészség azzal, hogy ellopták a Coca-Cola új termékének dokumentációját és megpróbálták értékesíteni azt a Pepsinek. A két rivális óriáscég és az FBI együttműködése nyomán június 27-én lekapcsolták a triót, amelynek tagjai már ma bíróság elé állnak Atlantában.

Májusban egy magát Dirknek, a Coca-Cola vezető munkatársának nevező személytől kapott levelet a PepsiCo. A levélíró ebben jelezte, értékes üzleti információkkal rendelkezik a Coca-Cola új termékéről, amelyeket kész értékesíteni. A BBC összefoglalója szerint a PepsiCo az FBI-hoz fordult, amelynek ügynöke vette fel a kapcsolatot "Dirkkel" - azaz Ibrahim Dimsonnal.

Az FBI-ügynök júniusban az atlantai repülőtéren találkozott Dimsonnal, aki egy dokumentumcsomag mellett átadott egy palack folyadékot, amelyben állítása szerint a Coca-Cola- termék mintája volt. Az ügynök leperkált 30 ezer dollárt, s ígéretet tett további 45 ezer kifizetésére. Június 27-én egy másik ügynök ajánlott fel 1,5 millió dollárt a teljes dokumentációért. Ezután a két másik gyanúsított - Joya Williams és Edmund Duhaney - bankszámlát nyitott az átutalás érdekében. Mindhármukat még aznap letartóztatták. A nyomozóknak birtokukban van egy felvétel, amelyen Williams, a Coca-Cola alkalmazottja a titkos dokumentumok közt kutat, majd a táskájába rejti azok egy részét.

A Coca-Cola részéről az esetet kommentálva megjegyezték, fő termékük, az eredeti kóla receptje nem volt veszélyben. Neville Isdelle vezérigazgató az értékesíteni próbált információkat a vállalat működésének nélkülözhetetlen elemeként határozta meg. Dave DeCecco, a PepsiCo szóvivője azt mondta, cége örül, hogy kisegíthette legnagyobb riválisát. A verseny időként nagyon heves közöttünk, de tisztának kell lennie - magyarázta.

Williamset, Dimsont és Duhaneyt ma bíróság elé állítják Atlantában.