Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Pekinget teszteli a Coca-Cola

2008.09.28. 20:19
A Coca-Cola 2,5 milliárd dollárt ajánlott Kína legnagyobb üdítőital-gyártójáért, ezzel igazából tesztelni szeretné, hogy Kína engedi-e külföldiek tulajdonszerzését hazai üzletekben.

A Huiyuan Juice Group kevéssé ismert Kínán kívül, pedig ez az ország legnagyobb üdítőital-gyártója, a piac 42 százaléka az övék. A cég most saját sikerének lehet az áldozata, ha Peking úgy ítéli meg, hogy túl nagy és túl ismert ahhoz, hogy egy külföldi befektető kezébe kerüljön – írja az AP hírügynökség. A világ legnagyobb üdítőgyártója, a Coca-Cola 2,5 milliárd dollárt ajánlott a cégért.

A Huiyuan termékei megtalálhat minden kínai üzletben, ha a Coca-Cola megvásárolja a céget, akkor óriási piacot is szerez mellé. A kínai cégnek pedig azért tetszik az ajánlat, mert fejlesztheti termékeit és újíthat marketingén.

A kínai kormány rutinosan figyelmen kívül hagyja az emberek véleményét, amikor leépítésekről vagy egyéb fájdalmas lépésekről van szó. A Coca-Cola céggel kapcsolatban azonban egyetérthet a közvéleménnyel, hiszen az amerikai cég ajánlata ellenkezik azon terveikkel, hogy nagy kínai cégeket építsenek, melyek majd uralják a hazai piacot.

Az ajánlatot szeptember harmadikán jelentették be, azóta a kínai cég vezetője és alapítja több fenyegető levelet kapott, árulónak nevezve őt.

Mindezek ellenére akár meg is kaphatja az engedélyt a Coca-Cola, ha sikerül meggyőznie a kínai kormányt, hogy az egész ország javára válik a felvásárlás. A cég vezetői már találkoztak a pekingi hatóságokkal, de a szóvivő nem akarta elárulni, miről tárgyaltak.