Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Rovarirtót találtak a kólában az indiaiak

2006.09.05. 11:26
A megengedett érték háromszorosa a rovarirtó szer mértéke a Pepsi termékeiben - mutatta ki az indiai kormány központi laboratóriuma. A Coca-Cola termékeiben a rovarirtó a megengedett érték alatt van.

A Pepsi termékeiben a megengedett értéknél háromszor több rovarirtó szer mutatható ki, állítja az Újdelhiben székelő - kormánytól független - Centre for Science and Environment (CSE) után a központi kormánylabor, a National Test House (NTH) is. A Hindustan Times tudósítása szerint a labor a Coca-Cola termékeiben a megengedett érték alatti rovarirtó-mennyiséget mutatott ki.

Naren Dey, a fogyasztóvédelmi hivatalnak vezetője elmondta, a teszt eredményeit megkapták. Ha bebizonyosodik a labor állítása, "megteszik a szükséges lépéseket".

A Coca-Cola és a Pepsi termékei körüli botrány egy hónapja robbant ki Indiában. Akkor egy bíróság arra kötelezte a két céget, hogy tegyék nyilvánossá az üdítők pontos összetételét, mert egy tanulmány azt állította: az italokban rovarirtó szert találtak a megengedettnél magasabb mennyiségben.

A határozat után a két cég termékeit India több tartományában látványos megmozdulásokon semmisítették meg. Üzleteket is megtámadtak, amelyekben Coca-Colát és Pepsit árultak. Több tartományban betiltották az italok árusítását, másutt részleges korlátozást vezettek be.

A két rivális cég már akkor közös nyilatkozatban nyugtatta meg a fogyasztókat, hogy termékeik teljesen biztonságosak, az üdítők összetétele megfelel a nemzetközi előírásoknak. A vállalatok azt ugyanakkor beismerték, hogy az indiai vizekben nyomokban megtalálható a rovarirtó. Az indiai farmerek ugyanis évtizedeken keresztül használtak ilyet a földeken, így az kimutatható a talajvízben és ezen keresztül az ételek és italok egy részében.

Az ügy miatt az Egyesült Államok figyelmeztette az indiai hatóságokat, hogy elmaradhatnak az amerikai befektetések.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!