Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Menekül a Coca-Cola az Öbölből

2003.03.03. 10:51
Bár a Coca-Cola, azt állítja, hogy egyszerű üzleti döntés volt közel-keleti és észak-afrikai regionális központját Görögországba költöztetni, azt kevesen hiszik el az óriáscégnek.
Megfigyelők az egyre erősebb Amerika-ellenes érzelmeknek, illetve az iszlám kólák térhódításának tulajdonítják, hogy a Coca-Cola kivonult az Öbölből. A vállalat egyik szóvivője minden esetre cáfolta, hogy közelgő háború miatt csomagolnának. "Továbbra is aktívak maradunk a régióban" - szögezte le Philippe Georgiou a Gulf News című lapnak.

Remek szövetséges

A Coca-Cola 1990 nyitotta első boltját Bahreinben, ami egyben a visszatérést jelentette az arab világba, ahonnan a céget korábban kiszorították izraeli befektetései miatt. Tíz évvel később az üdítőgyártó itt ütötte fel regionális főhadiszállását. Újabb három esztendő elmúltával inkább távoznak, pedig a gazdag miniállam hivatalosan az Egyesült Államok stratégiai szövetségese, sőt a haditengerészet Ötödik Flottájának bázisa is. Ennek ellenére egyre többen bojkottálják az amerikai termékeket és fogyasztják a Mekka-kólát és a többi ideologikus buborékost.

Mást pacakoznak

A Coca-Cola nemrég bezárta szaúd-arábiai kólapalackozó-üzemét, hogy azt átalakítsa ásványvíz és gyümölcslevek palackozására Érzékeny orrú megfigyelők ezt azzal magyarázzák, hogy a cég az errefelé negatív szimbólummá lett barna kóla helyett más italokkal próbálkozna.