Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az EU megbüntetné a Coca-Colát

2003.06.19. 12:44
Brüsszel a trösztellenes szabályok megsértésért közel kétmilliárd dollárra büntetheti az italgyártót.
A céget négy éve kezdte vizsgálni a versenyügyi biztos hivatala, miután a Pepsi bepanaszolta riválisát, hogy az szabálytalan kedvezményeket nyújt a terjesztőknek. A Coca-Cola ugyanis a hűséges, nagy forgalmat bonyolító partnereinek komoly árengedményt adott, ha azok más cégek termékeivel nem foglalkoznak.

1,9 milliárd dollár

A vizsgálat eredményeiről szóló anyagot Mario Monti hivatala várhatóan szeptemberben küldi meg a vállalatnak, közölte a Financial Times. Ha a Bizottság elfogadja a jelentést, akkor a cégre az éves forgalom tíz százalékának megfelelő büntetést is kiróhat. Ez a Coca-Cola esetén 1,9 milliárd dollárt jelentene.

Enyhítő körülmények

Szakértők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a cég a kiszabható legmagasabb büntetést kapja. A szabálytalanságok ugyanis még a kilencvenes években történtek, és a cég a vizsgálat idején együttműködött a versenyügyi biztos hivatalával. A Coca-Cola hivatalosan nem kommentálta a vizsgálatról szóló hírt, de a Financial Times értesülése szerint a cég cáfolja majd a vádakat, mert meggyőződése szerint csak az európai szabályoknak megfelelő mértékű engedményeket adott a forgalmazóknak.