Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Török pofon a Coca-Colának

2003.08.12. 15:25
A török nemzeti kóla, a Cola Turka komony érvágás a kólamultik számára. A Cocának és a Pepsinek már 12 és fél százalékkal kellett árat csökkenteniük, ám így is nagyon sok vevőt veszítettek: a török kóla egy hónap alatt elhódította a piac egynegyedét.
Jól jön a török fogyasztóknak egy új hazai termék piacralépése: két héttel bevezetése után már áraik 12,5 százalékos csökkentésére bírta rá a Coca Colát és a Pepsit Törökországban megjelent új riválisuk, ráadásul a Turka Cola egy hónap alatt már a piac negyedét elhódította.

Nemzeti öntudat nagy kortyokban

A török nemzeti öntudatra hajazó, és így az iraki háború kapcsán felerősödött Amerika-ellenességből is profitáló ital reklámfilmjében a Cola Turka-ból ívó amerikaiak rohamos ütemben kezdenek eltörökösödni - mint ahogyan a Coca Cola ivásának is amerikanizáló hatást szoktak tulajdonítani.

A New York-i Times Square-en kezdődő sztori szerint miután egy iszlám imagyöngyökkel felszerelt cowboy a török futballsztár Besiktast dicsérve megkínálja a főszereplő Chevy Chase-t a török nemzeti színekkel (amelyek megegyeznek a hagyományos Coke színvilággal: piros és fehér) diszített palackba töltött Turka Cola-val, az törökös bajuszt növeszt és családjával harmincas évekbeli török indulót énekel, autóba szállva pedig felesége - a török babonának megfelelően - egy palack vizet önt az autó mögé, hogy útjuk olyan finoman és gond nélkül folyjon, mint ahogyan a víz teszi...

Nem iszlám, hanem nacionalista

A Turka Cola az angliai Quibla Colával, a franciaországi Mekka Colával, avagy az iráni Zam Zam Colával szemben nem az iszlám hitre, hanem a török nacionalizmusra játszik rá - és így itt nincs szó a bevételből a palesztin hitsorsosok részeltetéséről. A terméket gyártó Ulker az ország vezető édességipari cége, mely 78 országba exportál - és amely kitűnő politikai kapcsolatokkal rendelkezik: jelentősen támogatta a tavalyi választásokon győztes AK (Igazság és Fejlődés) Pártot.

A termék július 5-i bevezetését követően a cég deklarálta, hogy céljuk a 25 százalékos piaci részesedés elérése az 57 százalékban a Coca Cola, 27 százalékban a Pepsi Cola által uralt, 7,5 milliárd literes török üdítőital piacon. A kólatermékek piacán ezt már sikerült elérniük...