Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Halálbrigádokat fogadott fel a Coca-Cola Kolumbiában?

2001.07.23. 12:13
Amerikai szakszervezeti vezetők azzal vádolják a Coca-Colát, hogy a cég kolumbiai palackozóüzemeiben szélsőjobboldali félkatonai csoportokat alkalmaznak a munkások megfélemlítésére. A Coca-Cola tagadja felelősségét, mondván, az üzemek nem a cég, hanem dél-amerikai partnere tulajdonában állnak.
A US Steel vezetői a kolumbiai Sinaltrainal (élelmiszeripari dolgozókat tömörítő) szakszervezet nevében már be is adták keresetüket egy miami bíróságon - közölte a BBC. A dokumentum szerint a Coca-Cola, illetve a Panamerican Beverages üzemeinek vezetői paramilitáris szervezeteknek adtak megbízást a szakszervezetek kordában tartására. A Sinaltrainal azt állítja, hogy 1994 óta legalább öt vezetőjét gyilkolták meg, és rendszeres volt a tagok elrablása és megkínzása is.

Tagad a kóla

A Coca-Cola tagadja felelősségét: "A Coca-Colának nincs palackozóüzeme Kolumbiában. Visszautasítunk minden, az emberi jogok megsértéséről szóló vádat, legyen szó Kolumbiáról vagy bármely más országról" - közölte Rafael Fernandez, a cég szóvivője.

Nem közvetlen tulajdonos, de attól még felelős - mondja az érdekképviselet

A Sinaltrainal szerint azonban a cég alaposan ellenőrzi partnerei tevékenységét, tehát tudnia kell az atrocitásokról. A szakszervezet úgy gondolja, hogy az óriáscégek épp azért szerződnek külföldi vállalatokkal az ottani gyárak üzemeltetéséhez, hogy a munkások jogaival kapcsolatos felelősségtől megszabaduljanak. A Sinaltrainal szerint hasonló esetek történtek például a Nestlé kolumbiai üzemeiben is.

Volt már precedens

Daniel Kovalik, a US Steel egyik ügyvédje szerint csak a Coca-Cola tehet valamit a gyilkosságok megállítására. Kovalik arra hivatkozik, hogy a cég akkor is eredményesen tudott közbelépni, mikor a '80-as években három guetamalai szakszervezeti vezető meggyilkolása után érték hasonló vádak a vállalatot.