Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

A Coca-Cola pert nyert a Pepsi ellen

2002.12.27. 12:55
A PepsiCo Inc. négy éve perelte be a Coca-Colát, mert az szerinte visszaélt piaci helyzetével, és törvénytelen módon akadályozta a Pepsi-termékek forgalmazását. A bíróság szerint erre nincs elég bizonyíték, közölte a Reuters.
A Pepsi 1998-as keresetében azt állította, hogy a Coca-Cola megsértette a trösztellenes törvényt amikor megtiltotta, hogy a forgalmazók a Pepsi termékeivel is kereskedjenek.

Korlátozott terjesztés

A Pepsi annak idején saját forgalmazókat alkalmazott, de a kilencvenes évek második felében független cégekhez fordult, hogy italait újabb éttermekbe és mozikba juttathassa el. A vállalat azt állítja, hogy riválisa a Coca-Colát is forgalmazó cégekkel kizárólagos szerződést kötött, így azok a Pepsivel már nem foglalkozhattak. A Coca-Cola ezzel megsértette a szabad piacra vonatkozó szabályokat, és monopóliumra tört.

A keresetet 2000-ben Loretta Preska bíró elutasította, mivel a felperes nem tudott elég bizonyítékot bemutatni a bíróság előtt. A fellebbviteli bíróság most helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Nincs újabb fellebbezés

"Természetesen nagyon elégedettek vagyunk a döntéssel" - közölte a hír hallatán Ben Deutsch, a Coca-Cola szóvivője. Larry Jabbonsky, a Pepsi szóvivője csak annyit mondott, hogy cége csalódott, de nem kíván újra fellebbezni. Hogy miért nem, arról nem nyilatkozott.