Valér
4 °C
8 °C

Hetvenmilliárdos kábelfúzió

2001.12.20. 12:01
A Comcast Corp. 72 milliárd dolláros üzlet keretében egyesül az AT&T kábelszolgáltatójával - közölte az AP hírügynökség. Az új vállalat 22,3 millió előfizetővel Amerika legnagyobb kábelcége lesz.
Az AT&T Broadbandra ajánlatot tett a Cox Communications és az AOL Time Warner is. Ez utóbbi 12,7 millió előfizetőjével a döntés nyomán második helyre szorult a kábelpiacon. A Comcast korábbi 41 milliárd dolláros ajánlatát az AT&T öt hónappal ezelőtt elutasította. A mostani üzletben a Comcast 47 milliárdot fizet részvények formájában, és átvállal húszmilliárd AT&T-adósságot.

A Microsoft sem hiányozhat

Az egyesülésben a Microsoft is benne van: a cég ötmilliárdos AT&T-részesedését az új vállalat részvényeire váltják. A szoftveróriás egyébként biztosra ment, és a Comcast valamint a Cox ajánlatát is támogatta.

Családi vállalkozás

Az új cég, az AT&T Comcast Corp. elnöke Michael Armstrong, az AT&T főnöke, míg a vezérigazgató a Comcast elnöke, Brian Roberts lesz. Az AT&T-részvényesek a részvények 56, míg a szavazati jogok 66 százalékát birtokolják. A szavaztok egyharmada a Roberts-család kezében van. A család a Comcast 86 százalékos tulajdonosa.

A hatóságok is jóváhagyják

Szakértők szerint az üzletet a versenyfelügyeleti szervek is jóváhagyják (erre egy AT&T Broadband-AOL Time Warner egyesülésnél jóval kevesebb esély lett volna). Korábban a legfelsőbb bíróság is jelezte, hogy az előfizetők száma miatt nem korlátozható egy kábelcég.