Gusztáv
3 °C
7 °C

Nagybankok násza Németországban

2008.09.02. 06:06
Európa legnagyobb biztosítótársasága, a német Allianz SE megállapodott a Commerzbank AG-vel, hogy 9,8 milliárd euróért eladja neki a Dresdner Bank AG-t.

Az értékesítést két lépésben valósítják meg: a Commerzbank 2008 végéig átadja 3,4 milliárd euró értékű részvényét és 2,5 milliárd euró készpénzt fizet, majd 2009-ben további 3,2 milliárdos részvénycsomagot ad, amit tőkeemelésből teremtenek elő, és átadja az Allianznak Cominvest nevű vagyonkezelő üzletágát, amely körülbelül 700 millió eurót ér. Az Allianz az ügylet végén 30 százalékos tulajdonrésszel a Commerzbank legnagyobb tulajdonosa lesz.

A felek megállapodtak abban is, hogy ha a Dresdnernél további veszteségek keletkeznek, akkor ebből az első 275 millió eurót a Commerzbank fizeti ki, további 975 milliót pedig az Allianznak kell állnia. Ez az összeg része a vételárnak, azaz ha például teljes egészében ki kell fizetni, akkor a vevő csak az eladó részével csökkentett összeget, 8,825 milliárd eurót fizet a Dresdnerért. További része az egyezségnek hogy a Commerzbank exkluzív szerződés keretében értékesíteni fogja az Allianz biztosításait.

Az adásvétellel az Allianz megszabadul veszteséges banki ágazatától, amelyet 2001-ben 23,5 milliárd euróért vett meg. (A Dresdner az idei második negyedévet 566 millió euró üzemi veszteséggel zárta, ez volt a negyedik egymást követő veszteséges negyedéve.) A Commerzbank a Dresdnerrel együtt megerősíti korábbi pozícióját mint Németország második legnagyobb bankja. Piaci értéke 13 milliárd euró, ügyfeleinek száma 11 millióra nő, meghaladva a Deutsche Bank (DB) 9,7 milliós állományát.

A Commerzbank részvényeinek értéke 6 százalékkal zuhant az adásvétel hírére, szakértők szerint fél év múlva derülhet ki, hogy sikeres lesz-e a két pénzintézet egyesítése. A Commerzbank bejelentette, hogy 2 milliárd eurót fordít átszervezésre, de ennek eredményeképpen 5 milliárd eurós költségcsökkentésre számít. Főként önkéntes vállalás alapján elbocsátanak 9000 embert és a bankfiókok számát 1200-ra csökkentik. A bank vezetése szerint mindez 2011-ben növelheti az egy részvényre jutó nyereséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!