Mátyás
-6 °C
1 °C

James Bond Skodája

2001.08.01. 10:57
Filmbeli legendás Aston Martinja után ezúttal Skodában tűnik fel James Bond, a rettenthetetlen titkosügynök korai megtestesítője, Sir Sean Connery, a világhírű skót színész, igaz, csak egy reklámfilmsorozat erejéig.

Nyolc hangszóró, egymillió font

A Volkswagen tulajdonában lévő cseh autógyár a The Daily Telegraph szerdai értesülése szerint 1 millió font (400 millió forint) gázsi ígéretével vette rá Sir Conneryt az Octavia modell népszerűsítésére.

A tervek szerint a színész egy minden extrával - például nyolc hangszórós fedélzeti sztereóval és CD-játszóval - felszerelt Skoda Octaviát fog vezetni a skót Felföld kanyargós útjain.

Skodára cserélte Aston Martinját Bond
Nem maradhat el a kilt

Egy másik forgatókönyv szerint az idős színész a skótok nemzeti viseletében, kiltben tűnik fel, és az Eilean Donan erőd tövében száll be egy Octaviába. Az erőd volt a legutóbbi, már Pierce Brosnan címszereplésével készült Bond-filmben az MI6, a valóságban is létező brit külső elhárítás skóciai irodája.

Nálunk miért nem terjedtek el a skodás viccek?

A cseh gyártó azt reméli, hogy a kikezdhetetlen tekintélyű Connery megnyerésével végképp a múltnak adhatja át a Skodáról Nyugat-Európában évtizedek alatt kialakult, nem túl hízelgő közvélekedést. Nagy-Britanniában mindig is lehetett Skodát kapni, de a típus a legolcsóbb volt az egész kínálatban, és a brit Skoda-tulajdonosok folyamatosan az ír viccekhez hasonló tréfák célpontjai voltak (Nagy-Britanniában az úgynevezett ír viccek töltik be a rendőrviccek szerepét). A legelterjedtebb viccek egyike szerint a Skodákba azért szereltek hátsóablakfűtést, hogy a tulajdonos keze ne fázzon, amikor tolja a kocsit.

Zsír, whisky, rock 'n' roll

A színésztől korábban sem volt idegen a zsíros haszonnal járó reklámmegbízások elválalása: tíz évvel ezelőtt 500 ezer (akkori) fontért népszerűsített egy japán whiskymárkát.

A Skodától mindenképpen találó ötlet volt rájátszani a Bond-imázsra. Felmérések szerint a brit mozijáró közönség körében a valaha is elhangzott filmmondatok közül "a nevem Bond, James Bond" hangzatú a legnépszerűbb.