Valér
-1 °C
0 °C

Amerika harmadik legnagyobb vállalati csődje

2002.12.18. 11:38
A biztosításokkal és kölcsönökkel foglalkozó, amerikai Conseco pénzügyi szolgáltató társaság 6 és fél milliárd dolláros adóssággal csődöt jelentett. A Conseco eszközértéke 52,2 milliárd dollár, így a WorldCom és az Enron után ez amerikai gazdaságtörténet harmadik legnagyobb vállalati bukása.
A Conseco lépése nem érte váratlanul a piacot, hiszen a cég már novemberben jelezte: elképzelhető, hogy kénytelen lesz csődvédelmet kérni, miután negyedéves vesztesége elérte az 1,77 milliárd dollárt. A vállalatot már nyáron kivezették a New York-i tőzsdéről, és valószínűleg vizsgálatot indít ellene a tőzsdefelügyelet.

Túl gyorsan terjeszkedett

A vállalat vesztét a túlzott terjeszkedés, illetve az ezalatt felhalmozódó adósság okozta. Elemzők szerint Conseco legrosszabb befektetése az volt, amikor 1998-ban 6,44 milliárd dollárért felvásárolta a mozgatható otthonokat finanszírozó Green Tree Financial vállalkozást.

A sztármenedzser sem segített

A vállalat 2000-ben menesztette Stephen C Hilbert alapító elnök-vezérigazgatót, és helyére Gary C Wendtet, a GE Capital főnökét szerződtette negyvenötmillió dollárért. Wendt az adósságot a cég feleslegesnek ítélt vagyontárgyainak kiárusításával próbálta csökkenteni (így kelt el Hilbert műtárgygyűjteménye, és a cég kaszinója is). A menedzser azonban októberben kilépett, mert válságkezelési programját sikertelennek ítélte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!