Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Küszöbön az idei legnagyobb európai vállalatfelvásárlás

2008.07.14. 14:17
A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező német Continental autóipari beszállító megvásárlására készül a világ legnagyobb gördülőcsapágy-gyártója, a bajor Schaeffler-csoport. A puhatolózó tárgyalások már megkezdődtek, ha létrejön az ügylet, akkor 10 milliárd euróra (mai árfolyamon számolva durván 2300 milliárd forintra) tehető értékével Európában az idei legnagyobb vállalatfelvásárlása lesz, főként úgy, hogy a bajor vállalat a Continental 11 milliárd eurós adósságát is átvállalja.

A tárgyalásokról egyelőre nem ismeretesek részletek, csupán annyit közöltek a két vállalatnál, hogy megkezdődtek az egyeztetések.

A Schaeffler-csoport azóta a világ legnagyobb gördülőcsapágy-gyártója, hogy 2001-ben megszerezte versenytársát, a FAG Kugelfischer céget. A vállalatcsoport három márkájával és 66 ezer dolgozójával tavaly 8,9 milliárd euró árbevételt ért el.

Maria-Elisabeth Schaeffler osztrák származású tulajdonost a világ leggazdagabb asszonyai között tartják számon, az amerikai Forbes listáján fiával a 104. helyet foglalja el 8,5 milliárd dollárra becsült vagyonával.

A Continental 26 milliárd eurós árbevételével a világ első öt autóipari beszállítóinak egyike, az utóbbi időben nyomás alá került a nyersanyagok árának emelkedése, az autóeladások csökkenése miatt. A gumiabroncsokon kívül egyebek mellett fékrendszereket, hajtómű és futómű részegységeket, elektronikai alkatrészeket gyárt. A vállalat 36 országban 20 helyszínen 150 000 dolgozót foglalkoztat. Piaci értéke 9 milliárd euró, az idei évre több mint 26,4 milliárd eurós árbevételt tervez.