Katalin
-2 °C
3 °C

Őrült Ló, a halott indián megfutamította a multikat

2002.02.22. 10:52
A világ legnagyobb olajtársaságai közé tartozó BP és ExxonMobil kénytelen volt átkeresztelni egy hatalmas olajmezőt, hogy ne sértse meg az Észak-amerikai őslakókat. A legendás dakota harcos, Őrült Ló családja ugyanis tiltakozott, hogy a terület ősük nevét viselte volna. Az új név a frappáns Mennydörgés Ló lett.
A Mexikói-öbölben eddig talált legnagyobb olajmezőt az egyik leghíresebb indián szabadságharcosról, a dakota Crazy Horse-ról nevezte volna el a BP. Őrült Ló vezetésével győzték le az őslakók 1876 júliusában George Armstrong Custer tábornok seregét Little Big Hornnál.

Morális olaj

A dakota főnök családja a hír hallatán tiltakozott. A dakoták hite szerint ugyanis szentségtörésnek számít a név ilyen összefüggésben való emlegetése. A BP ezután konzultált két olyan szervezettel - az egyházi kötődésű Interfaith Centre on Corporate Responsibility-vel és a Walden Asset Managementtel - amelyek a befektetések etikus, politkailag és szociálisan korrekt intézéséhez adnak tanácsokat.

Őrület helyett mennydörgés

Az olajmező projekt menedzsere, Mike Janssen ezután bejelentette, hogy semmiképpen sem akarták egyetlen személy vagy csoport érzékenységét sem megsérteni. Elmondta egyúttal, hogy a víz alatti olajmező új neve Thunder Horse, vagyis Mennydörgés Ló lett. A kitermelés a tervek szerint 2005-ben kezdődik a területen. A vállakozás 75 százaléka a BP, a maradék 25 az ExxonMobil kezében van.