Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megegyezést sürget Kovács a csökkentett áfakulcsok kérdésében

2008.09.14. 20:08
Az EU pénzügyminisztereinek hétvégi találkozóján Kovács László adópolitikai és vámuniós EU-biztos a csökkentett áfakulcsokról szóló, több éve húzódó vita lezárását szorgalmazta.

Levélben fordul Kovács László az Európai Unió tagországaihoz jövő héten, hogy sürgősen foglalják össze álláspontjukat a csökkentett áfakulcsok alkalmazhatóságának és az érintett termékek körének kérdésében. Ezt a magyar biztos a tagállamok pénzügyminisztereinek hétvégi nizzai kötetlen találkozója után jelentette be az MTI brüsszeli tudósítójának nyilatkozva. Mint mondta, a beérkező válaszok alapján az októberi hivatalos miniszteri találkozóra - a pénzügyi tanács most megfogalmazott kérésének megfelelően - az Európai Bizottság előterjeszt egy dokumentumot, amely összegzi a tagországok érveit, a mérsékelt kulcsok használatának lehetséges költségvetési hatásaira vonatkozó konkrét adatokat, valamint a legfontosabb gazdaságpolitikai és más megfontolásokat a témával kapcsolatban.

Kovács László leszögezte: a nizzai találkozón egyértelműen kirajzolódott, hogy a tagállamok változatlanul kétféle álláspontot képviselnek e kérdésben. Kisebb részük mindennél fontosabbnak tartja a költségvetés egyensúlyát, a mérsékelt adókulcsot ezt veszélyeztető tényezőnek tekinti, és emiatt nemcsak hazai alkalmazását, hanem azt is szeretné elkerülni, hogy más országok használjanak ilyet, mert ezzel a nem használók is nyomás alá kerülhetnének. A tagállamok többsége viszont úgy vélte a vitában, hogy foglalkoztatáspolitikai, szociális, környezet- és egészségvédelmi vagy kulturális megfontolások indokolttá teszik a kulcsot és a termékkör kibővítését.

Egyetértés volt ugyanakkor abban, hogy a kulcsok használatát csak azokban az esetekben tegyék lehetővé, amelyekben nem okoz zavart az unió egységes belső piacán - emelte ki Kovács László. Abban is egyetértettek, hogy a tagállamoknak egyenlő hozzáférést kell biztosítani a kulcsok használatához. Kovács László a nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a csökkentett áfakulcsok alkalmazásának kérdése több éve napirenden van az unióban. Az Európai Bizottság 2007 júliusában készítette el hivatalos állásfoglalását, amelynek alapját a koppenhágai közgazdasági intézet tanulmánya képezte. Eszerint gazdaságpolitikai szempontból ugyan a tagországonként egyetlen áfakulcs alkalmazása lenne a legcélszerűbb, de egyéb célok (a már említett foglalkoztatáspolitikai, szociális, környezetvédelmi, egészségvédelmi vagy kulturális megfontolások) miatt azonban indokolt a csökkentett kulcsok alkalmazása is, mégpedig egy mérsékeltebb és egy nagyobb mértékben csökkentett kulcsé.

Miután a tagállamokat jelentősen megosztó kérdésről van szó, Brüsszel azt szeretné, ha a miniszterek vitája adna politikai orientációt arra, hogyan lehet kitörni az évek óta tartó holtpontról. Miután tavaly óta a miniszterek nem jutottak közös álláspontra, a bizottság idén júliusban beterjesztett egy konkrét javaslatot, amelyben kezdeményezte, hogy bővítsék ki a csökkentett forgalmi adó hatályába vonható termékek körét egyrészt a nagy élő munkaigényű és helyileg nyújtott szolgáltatások listájának kiterjesztésével (éttermi szolgáltatások, lakásépítéssel, műemlékekkel, egyházi épületekkel kapcsolatos szolgáltatások köre), valamint olyan cikkekkel, mint a gyermekpelenkák, a hangoskönyvek és a CD-n lévő tankönyvek).

Szintén javasolták a csökkentett kulcsokról egyelőre 2010-ig érvényes lista időhatár nélküli véglegesítését. A megállapodás azért is sürgős lenne, mert amennyiben 2010-ig nincs megegyezés, a 17 érintett országnak (köztük szinte az összes új tagállamnak) vissza kellene térnie a teljes áfakulcsra az érintett termékeknél, és emiatt sok kisvállalkozó szolgáltató fizetésképtelenné válhatna. A nizzai vitában Kovács László elmondta, hogy például az éttermi szolgáltatásra való kiterjesztést azért tartja indokoltnak, mert ez kifejezetten helyi szolgáltatás, és nem torzítja a nemzetközi versenyt. - Nem valószínű, hogy valaki egy másik országba csupán az alacsonyabb áfakulcs miatt megy át ebédelni vagy vacsorázni - jelentette ki. Hangsúlyozta azt is: méltánytalan és ellentmond a tagországok egyenjogúságának az a jelenlegi helyzet, hogy 11 tagállam csökkentett kulcsot alkalmazhat a szóban forgó szolgáltatásokra, 16 országnak pedig a bizottság ugyanezt nem engedte meg, amikor kérték.