Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Bedőlhet a Csalagút

2001.07.23. 11:00
Az illegális bevándorlók vihetik végképp csődbe a kifúrása óta veszteséges Csalagutat. A kontinenst és Nagy-Britanniát összekötő vasúti alagút az idei első félévben 74 millió dolláros deficitet halmozott fel, ráadásul azzal fenyegetik, hogy minden egyes illegális behatoló után 2 ezer font bírságot kell majd fizetnie.
Havonta mintegy ezer ember jut be Angliába a föld alatt, ezért a hatalmas számtól meghökkent Belügyminisztérium megfenyegette az alagutat működtető Eurotunnel céget, hogy ki fogja szabni a fejenként járó 2 ezer fontos büntetést. Ez valószínűleg nem üres ijesztgetés, hiszen a teherfuvarozóknak és a komptársaságoknak is ki kell pengetniük a taksát. Az Eurotunnel anyagi helyzetében az évi 24 millió fontos (9,7 milliárd forintos) bírság nem kis kellemetlenség, hanem pénzügyi katasztrófát jelenthet.

A lukfúró visszavág

A cég nem hagyja annyiban a bírságolást, és ha kell, bajuszt akaszt a kormánnyal - szivárogtatták a társasághoz közeli források a The Timesnak. Az Eurotunnel azzal érvel, hogy a maga részéről rengeteget tett a bevándorlók megfékezésére. (Ennek sikere nem volt azért teljesen nyilvánvaló a múlt hónapban, amikor egyetlen napon 380 illegális utast füleltek le.)

Hiába a csúcstechnika, a cseles bevándorlók felfüggesztik a kilégzést?

Ötmillió fontos költséggel 10 kilométernyi szögesdrótos kerítéssel vették körül a franciaországi végállomást. Itt őrök cirkálnak folyamatosan, miközben a terepet kamerák vizslatják. A vonatokon hi-tech szénmonoxid-detektorokkal igyekeznek kiszűrni a törvénytelen utasok kilégzését.

A potyautasok száma azután nőtt meg igazán, hogy a brit hatóságok tavaly elkezdték a bevándorlókat becsempésző kamionosok bírságolását. Az eredmény 4 ezer lebukás 8 millió fontos kiszabott büntetéssel.

A vasúttársaság idén februárban jelentette be, hogy nehezen tud megbirkózni a bevándorlókkal, akik éjjelente gyalog vágnak neki a föld alatti útnak, rá sem bagózva a feszültség alatt álló sínekre.

Nem jött be a nagy luk

A várható magas bírság tovább ronthatja az Eurotunnel enyhén ugyan javuló, de összességében siralmas eredményeit. A cég tavaly 579 millió fontos (825 millió dolláros) bevétel mellett 124 millió font (177 millió dollár) veszteséget könyvelt el. A hétfőn bejelentett eredmények szerint az idei első félévben 74 millió dollár mínuszt sikerült összeszedni. Az Eurotunnel jövőre nullszaldót szeretett volna elérni. Chaqrles Mackay elnök szerint ha a gyengélkedés folytatódik, - a lassuló világgazdaság miatt a teherszállító és autófuvarozó egység különösen gyengén szerepelt - ez a cél veszélybe kerül.